Arkiv

juni 22, 2015

Nyhetsbrev #12: Benåda bloggaren Badawi

CW Eubakgrund4Min vädjan till kung Salman: Benåda bloggaren Badawi
I samband med att högsta domstolen i Saudiarabien den 7 juni beslutade sig för att fastställa domen om 1 000 piskrapp och tio års fängelse mot bloggaren och människorättsaktivisten Raif Badawi så vädjar jag i ett brev till kung Salman att Badawi ska benådas.

1000 piskrapp är de facto med största sannolikhet lika med ett dödsstraff. Raif Badawis enda brott har varit att fredligt utöva sin rätt till yttrandefrihet och jag vädjar till hans majestät Salman om att respektera de mänskliga rättigheterna och visa medkänsla för Badawi. Efter högsta domstolens domslut är en officiell benådning det enda sättet att rädda honom. 116 Europaparlamentariker har skrivit under brevet som sent i måndags skickades till kung Salman.

Renodlat hatisk och främlingsfientlig grupp har bildats i Europaparlamentet
En ny främlingsfientlig grupp har bildats i Europaparlamentet, bestående av partierna Front National (Frankrike), FPÖ (Österrike), Lega Nord (Italien), Vlams Belang (Belgien), PVV (Nederländerna), en britt från Ukip och två polska ledamöter. Gruppen Europa för nationer och frihet är inget annat en renodlad främlingsfientlig och hatisk grupp som rimmar illa med de värden och värderingar som EU-projektet vilar på och jag beklagar att denna grupp bildats.

Med Marine Le Pen och Geert Wilders nya maktposition i Europaparlamentet, går de från en skock högljudda politiker med ringa parlamentariskt inflytande, till en grupp som kommer att delta i lagstiftningsarbetet.

Att stå upp för och utveckla demokratin och rättsstatens principer, att hävda humanitet och människovärde och att aldrig ge vika för främlingsfientlighet har alltid varit målet med mitt arbete i Europaparlamentet och nu kommer det bli viktigare än någonsin att stå upp för detta.

Många frågor debatteras just nu
De senaste dagarna har många frågor debatterats både i Europaparlamentet och hemma i Sverige och jag har naturligtvis gett mig in i flera av dem.

  • I Sverige är nästan 900 000 jobb beroende av export till utomeuropeiska länder. Mer än 120 000 är beroende av export till USA. Ju enklare TTIP kommer att göra det att handla med USA, desto bättre förutsättningar blir det för expansion och framväxten av nya jobb i Sverige och övriga EU-länder, skriver jag i UNT.
  • Ungern håller på att bli en diktatur, skriver jag på SvtOpinion.
  • Britternas EU-skeptsis skadar unionen, skriver jag i GP.
  • Populister driver Grekland i fördärvet – Grexit blir en katastrof för landet, skriver jag i NA.
  • Det måste bli ett slut på den svenska fripassagerarmentaliteten kring Nato, skriver jag i DN. 

Med dessa ord önskar jag er en fin dag och en trevlig midsommarhelg.

Cecilia Wikström, (FP) Europaparlamentariker

Följ mitt arbete i Europaparlamentet på www.ceciliawikstrom.eu

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: