Arkiv

januari 27, 2017

Nyhetsbrev #50: Återvald som ordförande!

uI veckans nyhetsbrev:
– Omvald till ordförande i medborgarutskottet (PETI)
– Med Trump i Vita huset måste Europa visa ledarskap
– En miljon Erasmusbabies!
Hej vänner,

Jag är full av glädje och uppskattning för att ha blivit återvald som ordförande av mina kollegor i utskottet för framställningar. Det känns hedrande att få ansvaret för EU:s medborgares huvudsakliga kanal direkt till Europaparlamentet. Tillsammans med utskottets fyra viceordföranden ska vi fortsätta arbetet att lyssnande ta in medborgarnas erfarenheter kring Europas utmaningar. Det är en mycket viktig del i vårt lagstiftande arbete!

Från andra sidan Atlanten fortsätter den kaotiska process som levererar det ena överraskande och förskräckande dekret efter det andra. Senast har president Trump återuppväckt den så kallade ”global gag”-regeln som innebär att amerikanskt bistånd inte får ges till organisationer som hjälper kvinnor att se efter sin reproduktiva hälsa. Det är en policy som går emot decennier av liberal utveckling. Kvinnor måste ha rätt att kontrollera sina egna liv och kroppar.

Jag har därför uppmanat den svenska regeringen att följa den liberala regeringen i Nederländerna att kompensera för biståndsbristen detta amerikanska kvinnofientliga och världsfrånvända dekret kommer leda till. Vi måste stödja fonden för historien är entydig: abortförbud inte leder till färre aborter, utan till betydligt farligare ingrepp med hot om kvinnans liv.

Med Trump i Vita huset måste Europa visa internationellt ledarskap i biståndsfrågorna! Läs gärna min debattartikel i NA om EU:s nya internationella ansvar.

I dessa turbulenta tider är det dock viktigt att inte glömma vad EU har åstadkommit. I år firar Erasmus-programmet för europeiska universitetsutbyten 30 år.  Idag heter det Erasmus+ och innehåller alla EU:s utbytesprogram – inklusive exempelvis forskningsprogram, idrottsprogram och yrkesutbildning. Programmets personliga framgångssagor är många, och har lett till En ökat europeiskt samförstånd. Och inte minst otaliga europeiska kärlekshistorier—kommissionen uppskattar att en miljon ”Erasmus babies” har fötts sedan programmet startades!

Dagens europeiska ungdomar—de som röstar mot Brexit och för Europa—är Erasmus-generationen. Det är hos dem som jag baserar min tilltro och mitt hopp för Europas framtid!

Jag önskar er alla en trevlig helg!

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: