Arkiv

december 15, 2017

Nyhetsbrev från Wikström (L): Brexit-förhandlingarna går in i ny fas

— Brexit-förhandlingarna går in i ny fas
— Donald Tusks uttalande visar på dåligt ledarskap
— Artikel i SvD med Jan Björklund och Fredrik Malm

— Dawit Isaaks dotter i Europaparlamentet

Hej vänner,

Årets sista Strasbourg-session har kommit till sitt slut. Som alltid har det varit intensivt och nu ser jag framemot lite vila innan vi kavlar upp ärmarna för 2018 års utmaningar!

Brexit-förhandlingarna går in i ny fas
På luciadagen antog Europaparlamentet med stor majoritet en resolution med sin position i Brexitförhandlingarna. Resolutionen tog ställning till om ”tillräckliga framsteg” har gjorts i förhandlingarna för att kunna gå in i den andra förhandlingsfasen. Jag välkomnar att resolutionen röstades igenom, men jag vill understryka att mycket återstår att klargöras kring villkoren för de cirka fem miljoner medborgare som direkt berörs av Brexit.

En civiliserad skilsmässa mellan EU och Storbritannien är alltså ett steg närmare. Men det höga politiska spelet har också blivit många människors verklighet. På båda sidor av den engelska kanalen lever just nu cirka fem miljoner människor i stor osäkerhet kring deras framtida rättigheter. Situationen förbättras inte av händelser som när brittiska inrikesdepartementet felaktigt skickade brev till EU-medborgare och uppmanade dessa att flytta eller riskera deportering, eller när David Davis efter fredagens öppning direkt gick ut och kallade den första fasens förhandlingar för endast en ”avsiktsförklaring”.

Vi får inte riskera medborgarnas rättigheter i vår ambition att snabbt gå vidare i förhandlingarna. Det är därför viktigt att i förhandlingarnas andra fas prioriterar och snarast klargör medborgarnas rättigheter, så att de cirka fem miljoner människor som påverkas på båda sidor kanalen vet vad som väntar.

Donald Tusks uttalande visar på dåligt ledarskap
Jag blev intervjuad av flera tidningar i veckan om Donald Tusks utspel inför Ministerrådsmötet där de ska diskutera Dublinförordningen. Jag anser att europeiska rådets ordförandes uttalande om utformandet av ett nytt europeiskt asylsystem är ett bra exempel på oerhört dåligt europeiskt ledarskap.

Agerar Donald Tusk som Visegrad-gruppens ordförande eller som ordförande för Europeiska rådet när det gäller reformerna av EU:s asylsystem? Tusks agerande är djupt skadlig för både lagstiftningsarbetet och för de interinstitutionella relationerna mellan Europaparlamentet och Ministerrådet. Hans utfästelse om att han ensam tänker föreslå en väg framåt om medlemsländerna inte kan enas är djupt arrogant och respektlöst mot både EU-kommissionen, som har lagt fram ett revideringsförslag till Dublinförordningen, och till Europaparlamentet, som nyligen med mycket stor majoritetet har antagit ett förhandlingsmandat.

Alla EU-länder måste visa solidaritet och ta gemensamt ansvar. Enligt EU-kommissionär Dimitris Avramopoulos är Tusks agerande anti-europeiskt. Jag håller helt med.

Dagens Nyheter
Politico

Artikel i SvD med Jan Björklund och Fredrik Malm
I går skrev jag i Svenska Dagbladet tillsammans med Jan Björklund (L) och Fredrik Malm (L) om att regeringens förslag om att ge uppehållstillstånd för gymnasiestudier är fel. Förslaget är orättvist, krångligt och kortsiktigt. I praktiken innebär det en amnesti för en viss grupp, och det tvingar in lärare och rektorer i asylprocessen. Vi vill värna asylrätten när regeringen vill ge uppehållstillstånd till vuxna utan asylskäl. Vi vill värna en förutsägbar, långsiktig och rättssäker asylpolitik när regeringen för en ambivalent politik som kan leda till att fler riskerar sitt liv på vägen hit för att här mötas av avslag. Orimliga krav kommer att ställas på lärare och rektorer som ofrånkomligen involveras i asylprocessen. Och dessutom urholkas Sveriges trovärdighet när det gäller att bygga en gemensam EU-politik på asylområdet.
Läs hela artikeln här!

Dawit Isaaks dotter i Europaparlamentet
I onsdags hade jag ett oerhört rörande möte med Betlehem Isaak, dotter till den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. I år har Dawit suttit fängslad i 16 år utan rättegång. Han var en av tre finalister till Europaparlamentets pris för tankefrihet, Sakharovpriset, men tyvärr vann han inte i år heller. Under mötet konstaterade Betlehem att ”tystnad kan döda”. Jag uppmanar alla till att höja rösten för att stå upp för att mänskliga rättigheter respekteras världen över. Detta är vi skyldiga alla journalister som riskerar sina liv för yttrandefrihetens skull.


Nu önskar jag er alla en trevlig adventshelg!

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: