Arkiv

februari 17, 2017

Nyhetsbrev från Wikström (L): CETA ett steg i rätt riktning!

– Succé för CETA!
– Kampen fortsätter i Ukraina!
– Reformera EU!

– Nominera din kandidat till årets Europé!

Hej vänner,

Efter populismens år 2016 har 2017 börjat med ett steg i rätt riktning. I onsdags röstade Europaparlamentet igenom ett nytt handelsavtal med Kanada, CETA. Det är världens modernaste handelsavtal och inkluderar rättvis konkurrens och skydd för miljön. En ökad öppenhet mellan EU och Kanada kommer att generera välstånd och bli en referenspunkt för framtida internationella handelsavtal. Det är viktigt att Europa visar ledarskap i dessa frågor, och inte låter auktoritära ledare sätta agendan.

I dessa tider av euroskeptiska röster som högljutt gastar om att vilja vrida tillbaka klockan i våra samhällen till en tid av nationalism och gränsdragningar är det viktigt att se till vad som sker i Ukraina. Jag lyfter detta i min senaste krönika i Nerikes Allehanda.

Trots att händelserna har försvunnit från tidningarnas förstasidor fortsätter kampen i Ukraina. De håller just nu fronten mot den ryska övermakten. Varför strider de? Jo, de friheter vi i EU varje dag tar för givet är en dröm som inte bara i Ukraina, utan i många länder inte så långt bort från oss, riskerar sina liv för. Vi i EU måste ge de modiga människor runt om i världen som kämpar emot diktatur och förtryck vårt fortsatta stöd.

EU är världshistoriens mest lyckade projekt för fred och frihet. Idag löser vi våra konflikter med politik och diplomati. Ryssland invaderar militärt. Ukrainas våldsamma historia har fått ett nytt kapitel, men idag kämpar de för fred och stabilitet. Här är det EU:s plikt att erkänna det ukrainska folkets drömmar om att utöka samarbetet med oss.

Med det sagt fungerar EU-samarbetet inte perfekt. Och det är vi EU-vänner som måste jobba hårdast för att förbättra och effektivisera vår union. Igår antog Europarlamentet tre resolutioner som ämnar till att nå Lissabonfördragets fulla potential.

Efter Brexit, Storbritanniens utträde ur EU, och USA:s president Donald Trumps utspel mot EU måste vi nu börja stärka det vi redan åstadkommit. Vi kräver genomgripande reformer, såsom att ge Europaparlamentet full makt över EU-budgeten, slå ihop minister- och europeiska rådet till ett, och ta konkreta steg mot att trappa upp EU:s roll i utrikes- och säkerhetspolitiken.

Precis som alla sorters samarbete handlar EU:s framtid om förtroende. När subversiva krafter växer och arbetar aktivt för att underminisera det förtroende vi byggt upp måste vi agera, förstärka och förbättra. ”When they go low, we go high.”

Som ett led i det, föreslå din kandidat till Europeiska medborgarpriset! Priset ges till medborgare, grupper, föreningar eller organisationer som åstadkommit särskilda prestationer  eller utomordentligt engagemang inom t.ex. aktiviteter som syftar till bättre integration mellan medlemsländerna och som stärker den europeiska andan. Läs mer om kriterierna för att nominera här.

Har du en bra kandidat? Nominera denna till mig på cecilia.wikstroem-office@europarl.europa.eu! Deadline för nomineringar är 23 mars 2017.

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: