Arkiv

maj 19, 2017

Nyhetsbrev från Wikström (L): Dags för riktiga sanktioner mot Ungern!

Europaliberalen— Guterres – FN:s generalsekreterare på besök
— Drabbade medborgares rättigheter måste försvaras i Brexit
— EU-medborgare ska få ta med sig sina internet-tjänster utomlands
— Äntligen påbörjas processen med riktiga sanktioner mot Ungern
— Homosexuellas rättigheter i Tjetjenien måste försvaras


Hej vänner,

Som alltid när det är Strasbourg-vecka har det varit hektiskt och innehållsrikt. Vi fick bland annat finbesök i talmanskonferensen av António Guterres, FN:s generalsekreterare.

IMG_3017
Drabbade medborgares rättigheter måste försvaras i Brexit
Som en uppföljning av förra veckans debatt om Brexit, uppmanade jag under veckan mina kollegor i utskottsordförandekonferensen att garantera medborgarnas intressen under Brexit-förhandlingarna. När processen verkligen drar igång efter valet i Storbritannien är det viktigt att EU står redo att försvara de drabbade medborgarna. Vi får absolut inte börja använda människors livsöden som spelpjäser.

EU-medborgare ska få ta med sig sina internet-tjänster utomlands
Vi liberaler såg både framgångar och motgångar under omröstningarna den här veckan. I torsdagens plenarsession antog vi i Europaparlamentet en ny förordning för att öka tillgången till gränsöverskridande internet-tjänster. Jag har länge drivit parlamentets arbete för att möjliggöra för EU-medborgare att kunna röra sig fritt inom EU och ta med sig sina internet-tjänster.
Det är därför med glädje som jag röstar för denna förordning som förenklar livet för oss alla. Tack vare den nya lagstiftningen kommer alla EU-medborgare som reser inom unionen att få tillgång till samma innehåll på internet, till exempel Spotify och Netflix utbud, både hemma och utomlands.

Äntligen påbörjas processen med riktiga sanktioner mot Ungern
Parlamentet röstade i onsdags igenom en resolution som kraftfullt fördömde Ungerns sittande regering. Med 393 röster för och 221 mot, samt 64 som avstod, valde parlamentet att inleda processen för att åberopa artikel 7, EU:s tuffaste åtgärd, som i längden kan leda till indragen rösträtt i ministerrådet.

Ungern är, precis som alla EU:s 28 medlemsländer, skyldigt att respektera de regler och avtal som EU fattat beslut om. Medan EU-kommissionen och Ministerrådet passivt tittar på när bland annat rättsstatens principer inskränks i Ungern, är jag stolt över att Europaparlamentet tar ledningen och nu sätter igång ett artikel-7-förfarande.

Homosexuellas rättigheter i Tjetjenien måste försvaras
I onsdags, den 17 maj, var det den internationella dagen mot homofobi.  I plenum debatterade Europaparlamentet de fruktansvärda rapporter vi sett från ryska medier och ryska människorättsorganisationer som vittnar om systematiska mord och terror mot homosexuella i Tjetjenien.
Nu har parlamentet antagit en resolution som starkt fördömer grymheterna. EU måste vara en fristad för utsatta personer och samtidigt sätta press på Putin att agera mot den tjetjenska regimens fruktansvärda uppmaningar till hedersmord. EU får inte blunda för de förskräckliga brott som begås i vårt omedelbara närområde.

Trevlig helg!

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: