Arkiv

februari 10, 2017

Nyhetsbrev från Wikström (L): Trudeau och Macron visar vägen för liberalismen!

Hej vänner,

Veckan inleddes med en mycket trevlig planeringsdag med mina medarbetare, Team Wikström, som består av kontorschef Astrid, två politiskt sakkunniga Daniel och Astor, presschef Linda och praktikanten Carl-Vincent. Vi möttes tidigt på morgonen vid Europaparlamentet och åkte till Gent. Vid ett trevligt konferenscenter invid en av kanalerna i stadens vackra medeltida stadskärnan satt vi hela dagen och planerade våren och resten av mandatperioden. Med mitt nya ordförandeskap för utskottsordförandekonferensen kommer flera förändringar. Men jag kan konstatera att jag har ett mycket kompetent team, och vi står redo att anta utmaningarna som ligger framför oss.

I fredags skrev jag i Sydsvenskan om mitt stöd till Emmanuel Macron i det franska valet. Likt Trudeau i Kanada har Macron ingjutit energi i den pro-europeiska liberalismen. Förra fredagen såg vi opinionssiffror som visade en ledning för gammelhögern och extremhögern i form av Fillon respektive Le Pen. Men bådas kampanjer har skakats av uppdagandet av finansiella oegentligheter – något som inte ses med blida ögon i Frankrike. Nu visar de senaste siffrorna på en ledning för Macron. Även om Brexit och Trump har visat att vi absolut inte kan dra en lättnadens suck än, är den här nyheten optimistisk för Frankrike, optimistisk för Europa och optimistisk för framtiden!

Macron-kampanjens positiva liberala energi står i stark kontrast till Sveriges gränskontroller. De “tillfälliga” gränskontrollerna har nu varit på plats i över ett år och regeringen har sökt och beviljats ännu en förlängning på tre månader, till och med mitten av maj. Gränskontrollerna i dagens kontext saknar proportionalitet och nödvändighet. En undersökning från Länsstyrelsen i Skåne visar att endast 78 personer, av de cirka tre miljoner som kontrollerats när de rest mellan Sverige och Danmark sedan i augusti, har varit asylsökande. Notan för dessa gränskontroller under det första halvåret i år ligger på 152 miljoner kronor. För mig står det klart att gränskontrollerna har spelat ut sin roll och slår orimligt hårt mot Sveriges och Danmarks ekonomier och välstånd. Med flyktingsituationen inom Europa under kontroll, sedan en rad åtgärder vidtagits på EU-nivå, är det nu hög tid för Schengensamarbetet att återgå till det normala. Det är varken nödvändigt eller proportionerligt att fortsätta att kontrollera alla dem som varje månad av olika anledningar reser över Öresund, och jag uppmanar därför Sveriges regering att tänka en gång till innan gränskontrollerna förlängs ännu en gång.

Jag och mitt team inspireras av Macron och kommer fortsätta kämpa för ett öppet Europa som tar sitt ansvar och visar ledarskap i en orolig värld!

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: