Arkiv

mars 24, 2017

Nyhetsbrev från Wikström (L): Vi behöver krafttag mot terrorismen!

Infografix_Terrorism

Hej vänner,

Ännu en tragedi har skett. På årsdagen av Bryssels terrorattentat körde en gärningsman en bil rakt in i en folkmassa precis invid Storbritanniens demokratiska hjärta, parlamentshuset i London. Det är tungt att vi än en gång måste sörja liv som släcks för tidigt på ett barbariskt sätt.

Det är fortfarande för tidigt för en fullständig analys kring attentatet, men klart är att attacken var av den typ som har visat sig svårast att försvara oss mot. En ensam, troligtvis radikaliserad gärningsman, som med de mest tillgängliga verktygen -en bil och en kniv – mördar oskyldiga.

Försvaret av vårt sätt att leva, vår demokrati och vår frihet kräver en trovärdig europeisk agenda som kan förhindra att våra ungdomar radikaliseras, och för att stärka de band som binder oss samman.

Vi måste fortsätta att leva fritt och samtidigt utarbeta och genomföra förebyggande åtgärder för att förhindra att våra ungdomar – EU:s medlemsländer behöver bygga upp avradikaliseringsprogram speciellt inriktade på jihadister som återvänder från terrororganisationer i Mellanöstern.

Möjligheten att lagföra återvändare som begått övergrepp och krigsförbrytelser måste stärkas.

EU:s underrättelsetjänst, EU Intelligence Centre, måste byggas ut så att länderna på ett automatiskt och rättssäkert sätt delar information om misstänkta personer och riskanalyser.

För både radikalisering i våra hemländer och terrorresenärer måste resurser fördelas på gräsrotsnivå, till organisationer och institutioner som kan slå larm när risken finns att en enskild person radikaliseras och kan misstänkas för att involveras i extremistiska nätverk.

Det finns positiva exempel där ute, så som liberalen Bart Somers, borgmästare i Mechelen i Belgien, som arbetar holistiskt för att motverka radikalisering. Han vann precis World Mayor Award och sitter på mycket kunskap om hur vi bör arbeta lokalt.

Jag vill även tacka alla som kom till Västerås och till mitt seminarium om liberal optimism. Ett speciellt tack till min eminenta moderator Stig-Björn Ljunggren som hjälpte till att hålla samtalet levande och utmanande. Alla ni liberaler som tog er till Västerås gav mig den energi och inspiration jag behöver för vårens utmaningar!

Seminarium_LibRix

Stig-Björn Ljunggren och jag om liberal optimism i en tid a populism

Sedan så kan jag berätta att jag igår var i Berlin för möten i Bundestag, Tysklands parlament, för att träffa landets inrikesminister och utskotten som ansvarar för migrationsfrågor. Det är revideringen av Dublinförordnignen som jag leder, som är på dagordningen. Tyskland är en viktig spelare och det var väldigt viktigt att de bjöd in till dessa möten. Det finns många utmaningar och förhandlingarna kommer vara tuffa, men det finns ett brett stöd bland EU:s medlemsländer för en helt ny europeisk asylpolitik.

Möte i Bundestag i Berlin

Möte i Bundestag i Berlin

Avslutningsvis, för att få de snabbaste uppdateringarna, pressmeddelanden och analyserna från EU och mitt arbete i Bryssel, ta del av min SMS-tjänst! Det gör du genom att SMS:a ”Wikström” till 72323. Fungerar för mobiler med svenskt nummer.

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker
P.S. glöm inte att fira EU:s 60-årsdag på lördag!

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: