Arkiv

oktober 19, 2011

Skandalös rättegång mot Schibbye och Persson

Med den tragiska, fasansfulla behandlingen av Dawit Isaak i Eritrea i färskt minne är det minst sagt förfärande att nu ytterligare två svenska journalister sitter anhållna i ett annat afrikanskt land. Igår inleddes rättegången mot dem och all erfarenhet säger att det är bråttom till tusen just nu. Vi är nu i ett momentum som måste utnyttjas innan positionerna blir låsta och Johan Persson och Martin Schibbye riskerar att tvingas utstå en lång tid i fängelse.

Därför har jag idag ställt en fråga till EU:s höga representant Cathrine Ashton tillsammans med det pressmeddelande som gick ut tidigare idag.

Mina frågor lyder:

1. What can the High Representative do to assure that Martin Schibbye and Johan Persson will receive a fair trial in accordance with international standards?

2. What does the High Representative do to protect journalists from EU Member States, such as Martin Schibbye and Johan Persson, and their possibilities to perform their job and promote the freedom of the press in all parts of the world?

För mig är det fullständigt självklart att dessa journalister har gjort precis det som de vigt sina liv åt att göra, nämligen att fritt och oberoende försöka återge ett skeende och att spegla den verklighet som är deras, oaktat var i värden de befinner sig. Nu valde de att resa till Ogdenprovinsen och för att kunna komma dit tog de hjälp av en gerilla. Inget ovanligt alls i det, det är ett beprövat sätt för alla de journalister som skildrar konflikter på olika håll i världen.

Antiterrorlagarna i Etiopien kan drabba svenskarna hårt, för lagarnas tillämpningsområde är väldigt vitt. Somliga argument är lägre än andra. Håkan Juholts kommentar om att respektera andra länders rättssystem torde höra till de allra lägsta, för att inte säga bottennapp. Ännu ett i raden av bottennapp under senare tid kan man väl säga. För vad innebär det? Jo, att vi skulle respektera Eritreas sätt att ohörd dömma Dawit Isaak? Att allt som sker enligt ett regelverk är rätt- eller? Avgrundsdjup cynism är vad det är! Men i fallet Dawit vet vi att den tysta diplomatin varit så knäpptyst att den inte hörts alls, än mindre fungerat. I fallet Schibbye/Persson har UD säkert gjort massor, men nu måste man betrakta fallet inte som konsulärt, utan som politiskt. För det har nämligen Etiopien gjort hela tiden.  Ingen av oss kan andas ut förrän de är fria. Tills dess fortsätter arbetet, omtanken och medlidandet oupphörligen och utan gräns.

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: