Arkiv

maj 9, 2014

Slutreplik i DN: ”Svensk debatt sänd i efterhand hade aldrig accepterats”

Aftonbaladet-kampanjGenom oberoende granskningar, program av hög kvalitet och en ekonomisk bas från tv-licensbetalarna som gör det möjligt att inte bara jaga tittarsiffror utgör public service-bolagen ett av fundamenten för vår demokrati. Därför har jag alltid varit en övertygad anhängare av public service, och därför tycker jag att det är så tråkigt att se de märkliga prioriteringar som SVT nu gör, skriver Cecilia Wikström (FP) på DNDebatt.

Debatten mellan kandidaterna till Europas viktigaste politiska uppdrag, posten som EU-kommissionens ordförande, tio dagar före valet till Europaparlamentet, är faktiskt viktigare än dejtingprogram eller thrillerserier. Det är bra att man nu ändrat sig och i vart fall sänder debatten live på nätet ”för de mest intresserade” som man lite arrogant uttrycker sig, men det är knappast tillräckligt. Det borde ha varit fullt möjligt att sända debatten antingen i SVT2 efter Aktuellt med lite förskjutning eller i SVT1 där man bara hade behövt flytta på en serie om dejting kallad Kärlekskoden.

Jag har de senaste dagarna fått mängder med brev från upprörda medborgare som vill se debatten i realtid i sina vanliga tv-apparater, precis som med alla andra större evenemang. Är det någon som på fullt allvar tror att SVT skulle tycka att det var acceptabelt att sända en valdebatt mellan de svenska partiledarna, eller ens en amerikansk presidentvalsdebatt, klockan 14 dagen efter eller bara på nätet – för de mest intresserade?

ANNONS:

Att det flyttas program för exempelvis idrottsevenemang och andra större händelser är ju knappast unikt. SVT konstaterar att en av anledningarna till den extremt låga prioritering man ger denna debatt är att kandidaterna är okända bland medborgarna. Måhända kan det ha ett samband med det monumentala ointresset från bland annat SVT att berätta om dem och deras visioner för medborgarna. Kandidaterna är dessutom företrädare för sina politiska familjer i Europa, vilka utgör de politiska grupperna i Europaparlamentet. Debatten kan alltså förutom att ge medborgarna en vision om kandidaternas visioner för Europa tydliggöra skillnaden mellan exempelvis Europaparlamentets konservativa EPP-grupp, där Moderaterna och Kristdemokraterna sitter, och liberala ALDE-gruppen, där Folkpartiet och Centern sitter.

Det är inte rimligt att förvånat fråga sig varför medborgarna känner till så lite om EU och dess beslutshavare och varför så få går och röstar i valen när även de medier som har som uttalat huvuduppdrag att förse medborgarna med oberoende information skickar signalen att medborgarna inte behöver bry sig om valet.

Självklart inser jag att en politisk debatt mellan kandidaterna till EU-kommissionens ordförande inte kommer att dra en storpublik, även om den borde det. Det ändrar inte det faktum att SVT har ett särskilt ansvar att ge alla licensbetalare enkel tillgång, i sina tv-apparater, till de stora politiska debatterna som berör våra medborgares vardag. Inte dagen efter, inte undangömt mitt på dagen eller på nätet, utan live på bästa sändningstid i de tv-apparater vi betalar licens för.

Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (FP)

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: