Arkiv

september 24, 2018

Slutreplik i Dala-Demokraten: Det finns material som på sikt kan ersätta plasten – men då måste vi satsa klimatsmart

Svar på en replik av ”BL” angående min debattartikel i Dala-Demokraten (17 September 2018)

Min debattartikel om behovet av en europeisk och global plaststrategi lyfter dagens ohållbara konsumtion av plast och behovet av att i så stor utsträckning som möjligt hitta miljövänliga alternativ.

Skulle det av någon anledning krisa med avloppen i morgon ska ”BL” naturligtvis kunna tejpa fast en plastsäck i sin toalett om han eller hon behagar.Eftersom Sverige inte har befunnit sig i krig på över 200 år, går det inte att anse att användandet av plastsäckar på det sättet som insändaren ”BL” beskriver är en vardaglig företeelse.

Skulle det av någon anledning krisa med avloppen i morgon ska ”BL” naturligtvis kunna tejpa fast en plastsäck i sin toalett om han eller hon behagar.

Men långsiktigt måste vi i EU bli bättre på att återvinna den plast vi använder, på att minska vår vardagliga plastkonsumtion och arbeta hårdare för att finna klimatsmarta alternativ. Här är framsteg inom forskning och innovation nödvändiga.

Framsteg har redan gjorts. Exempelvis har vi redan biologiskt nedbrytbar plast på marknaden, och vem vet, kanske har vi till och med organisk plast i framtiden. Därpå finns det flera olika material som på sikt kan ersätta plast helt och hållet beroende på användningsområde, såsom bivax, kasein från mjölkprotein, keratin från hönsfjädrar eller så kallat flytande trä. EU bör främja den fortsatta utveckling av hållbara, miljövänliga alternativ som dessa.

Jag ser möjligheterna, jag tror på en plastfri framtid och jag står redo att agera i Europaparlamentet för att få åtgärder på plats som bevarar vår natur och verkar för en hållbar, frisk planet.

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: