Arkiv

februari 3, 2014

Spreak Truth To Power – intervju med regissör Seppo Laukkanen

Den 19/2 står Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) värd för människorättspjäsen Speak Truth to Power i Europaparlamentet.

Historierna från över femtio människorättsaktivister från hela världen, som riskerar sina liv för att kämpa för mänskliga rättigheter, ligger till grund för manuset till föreställningen Speak Truth to Power (Mod utan gränser) som sätts upp i Europaparlamentet den 19 februari klockan 18.30. Föreställningen tillägnas Dawit Isaak, EU:s ende samvetsfånge.

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) är initiativtagare till föreställningen och kommer tillsammans med skådespelarna Lena Olin, Dylan Bruno och Dennis Haysbert, samt flera kollegor, bland andra Europaparlamentets talman Martin Schulz, liberala gruppens ledare Guy Verhofstadt, den gröna gruppens ledare Daniel Cohn-Bendit med fler att spela upp föreställningen i parlamentet i Bryssel. Pjäsen regisseras av Seppo Laukkanen, Dramaten.

– Kultur kan förändra världen. Kultur förändrar människor och om kultur förändrar beslutsfattare som fattar beslut kring mänskliga rättigheter så leder det till en bättre värld. Det här är en otroligt vitkig satsning. Världen hänger ihop. Alla vi människor bär varandras blod i våra ådror och det märks när vi gör detta ihop.

– Jag dedikerar föreställningen till Dawit Isaak, Europas ende samvetsfånge. Det är viktigt att uppmärksamma att även i dag sker det hemska som har skett med alla dem som vi uppmärksammar i pjäsen.

– Pjäsen handlar om väldigt tunga och mörka berättelser. Här finns människor som hållt i fångenskap, torterats och dödats.  Men det fantastiska med Speak Truth to Power är att alla människor som är intervjuade har tagit nästa steg, blickar fram i sina liv och de kan tro på någonting igen. Detta är ett krävande projekt, samtidigt som det är kul, men det är samtidigt på största, största allvar, säger Seppo Laukkanen, regissör.

Programledare: Linda Azizsttp

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: