Arkiv

januari 13, 2015

Wikström (FP): Europas medborgare demonstrerade för frihet – inte övervakning

FP_badge_artworkPressmeddelande från Folkpartiet Liberalerna i Europaparlamentet

– Under helgens manifestationer gick fler än 3.5 miljoner EU-medborgare ut på gator och torg för att manifestera sitt stöd för de sörjande efter attacken mot journalisterna vid tidningen Charlie Hebdo. På plakaten stod det att man vill värna det öppna samhället och yttrandefriheten. Budskapet var inte en önskan om en ökad övervakning av eller inskränkningar i våra friheter. Ändå är ryggmärgsreflexen från ministerrådet och inrikesminister Ygeman (S) att kräva massregistrering av allas våra flygresor, så kallad PNR data.

Det säger Cecilia Wikström (FP), ledamot av Europaparlamentet med anledning av ministerrådets uttalanden om PNR.

– Det finns inget som tyder på att ytterligare PNR data hade bidragit till att stoppa de senaste veckans fruktansvärda terrordåd. Istället för reflexmässiga krav på mer övervakning av alla medborgare borde vi inleda en sansad diskussion om hur vi stoppar dem som utnyttjar utsatta människor och rekryterar dem till terror.

– Vi borde diskutera hur vi kan förbättra integrationspolitiken och ge hopp och framtidstro åter till de människor som idag lever i utanförskap. Vi borde även diskutera hur vi stärker samarbetet mellan rättsvårdande myndigheter i EU:s olika medlemsländer och hur vi skulle kunna bygga ett Europeiskt FBI, som skulle kunna samarbeta för att för att motverka terrorism och annan grov organiserad brottslighet,  säger Wikström.

– Istället för seriösa förslag som gör något åt de faktiska problemen tycks regeringen satsa på populistiska förslag för att visa politisk handlingskraft. Jag hoppas att socialdemokraterna i Europaparlamentet till skillnad från  Anders Ygeman (S) vågar stå upp för att försvara våra öppna samhällen och respekten för grundläggande rättigheter, avslutar Wikström.

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: