Arkiv

november 20, 2013

Wikström (FP): Hedrande och rörande att se Malala ta emot Sacharovpriset

malalaMalala Yousafzai, årets Sacharovpristagare, som bara 16 år gammal blivit världens ledande kämpe för flickors rätt till utbildning tog i dag emot priset  vid en ceremoni i plenisalen i Strasbourg.

Europaparlamentariker Cecilia Wikström var närvarande:

– Det krävs naturligtvis exceptionella egenskaper för att våga ta striden mot talibanerna, mot diskriminering och terrorism. Inte många har stått upp mot talibanerna, utsatts för ett mordförsök, överlevt och fortsatt  kampen för alla flickors rätt till utbildning, säger Wikström.

– Sacharovpriset är inte bara en vinst för henne, utan för alla de 57 millioner barn över hela världen som förnekas rätten till utbildning. De flesta av dessa är flickor som diskrimineras enbart på grund av sitt kön. Att lära dem läsa och skriva ger dem möjlighet att förbättra deras livssituation och öka deras livschanser, säger Wikström.

För mer information, kontakta oss:

Cecilia Wikström, (FP) Europaparlamentariker

+46 706 28 30 99

www.ceciliawikstrom.eu

Linda Aziz, pressekreterare hos Cecilia Wikström

+32 486 94 76 82

linda.aziz@ep.europa.eu

 

Det här gör EU för att satsa på flickors utbildning:

EU satsade i fjol 900 miljoner euro på olika utbildningsprogram i tredje länder. Det handlar om allt ifrån att upprätta tillfälliga skolor så att syriska flyktingbarn kan fortsätta sin utbildning från flyktinglägren i Jordanien, till utbildningsprojekt riktade till de mest utsatta barnen på olika håll i exempelvis demokratiska republiken Kongo, Libyen och Etiopien samt Erasmus Mundus-program som möjliggör det för utbytesstudenter för tredje länder att utbilda sig vid europeiska universitet.

I Malalas hemland Pakistan driver EU sedan länge flera utbildningsprogram med mål att förbättra kvalitén och tillgången till grundläggande utbildning.

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: