Arkiv

februari 5, 2014

Wikström (FP) sätter upp människorättspjäsen Speak Truth to Power i Europaparlamentet

seppoCecilia Wikström med regissör Seppo Laukkanen.

Pressmeddelande från Folkpartiet Liberalerna i Europaparlamentet

Historierna från över femtio människorättsaktivister, som riskerat sina liv för att kämpa för mänskliga rättigheter, ligger till grund för föreställningen Speak Truth to Power (Mod utan gränser) som sätts upp i Europaparlamentet den 19 februari klockan 18.30. Föreställningen tillägnas Dawit Isaak, EU:s ende samvetsfånge, som sitter i fängelse i Eritrea sedan över 4 500 dagar.

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) är initiativtagare till föreställningen och kommer tillsammans med skådespelarna Lena Olin, Dylan Bruno och Dennis Haysbert, samt flera kollegor, bland dessa Europaparlamentets talman Martin Schulz, den liberala gruppens Guy Verhofstadt och den gröna gruppens ledare Daniel Cohn-Bendit att spela föreställningen i parlamentet i Bryssel.

Pjäsen regisseras av Seppo Laukkanen från Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm.

– Med föreställningen vill jag visa att kultur kan göra skillnad. Den kan öppna människors hjärtan som inget annat kan. I Speak Truth to Power uppmärksammas människor som vågat oändligt mycket, som till och med riskerat sina liv för att försvara mänskliga rättigheter. Deras mod och vilja att förbättra människors livssituation uppfordrar och inspirerar oss till ställningstagande och handling, säger Cecilia Wikström.

– Pjäsen Speak Truth to Power har satts upp i Stockholm, Phnom Penh, Seoul, New York, Rom, Kinshasa, Kapstaden och Doha. Den är en utmärkt introduktion till RFK Centers globala läroplan för mänskliga rättigheter. Det gläder mig att dessa monologer, som belyser några av de modigaste människorna på jorden, uppförs inför Europaparlamentet, säger Kerry Kennedy, ordförande för Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights och som kommer att delta under kvällen i Bryssel.

– Ett stort tack till Cecilia Wikström vars ledarskap gjort detta möjligt, säger Kerry Kennedy.

Tid och plats för föreställningen:

18.30-20.00, rum Yehudi Menuhin, Europaparlamentet i Bryssel, den 19/2.

Presskonferens:

Inför föreställningen hålls en presskonferens, där Cecilia Wikström, skådespelarna samt Kerry Kennedy medverkar. Möjlighet till separata intervjuer finns och bokas på förhand via linda.aziz@ep.europa.eu.

Tid och plats för presskonferensen:

13.00-13.45, rum ASP5G2, Europaparlamentet i Bryssel den 19/2.

För pressackreditering, intervjuförfrågningar eller övriga frågor, kontakta:

Linda Aziz, pressekreterare hos Cecilia Wikström

linda.aziz@ep.europa.eu

+32 486 94 76 82

Föreställningen är ett samarbete mellan Europaparlamentet, Dramaten och the Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights och genomförs med stöd av Svenska PostkodLotteriet.

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: