Arkiv

april 3, 2019

Wikström (L): Bra att regeringen äntligen förstått – hög tid för Sverige att ansluta sig till den europeiska åklagarkammaren

Pressmeddelande från Liberalerna i Europaparlamentet

Under statsminister Stefan Löfvens besök i Europaparlamentet på onsdagen meddelade han att regeringen har bytt fot och nu vill att Sverige går med i samarbetet kring den Europeiska åklagarmyndigheten, EPPO. Liberalerna och Cecilia Wikström var de första att driva på för en svensk anslutning. Wikström välkomnar beskedet.

– Ett svenskt deltagande i den europeiska åklagarkammaren är mycket angelägen och borde ha skett redan i går. Därför välkomnar jag Löfvens besked i dag.

– Det är uppenbart att vi måste stärka samarbetet mellan Europas rättsvårdande myndigheter. Därför har det varit en dålig och illa genomtänkt strategi av Sveriges regering att stå utanför samarbetet, tillsammans med bakåtsträvande länder som Ungern och Polen. Det har fram till nyligen varit en lång och ensam kamp, där vi liberaler har varit de enda som förespråkat en svensk anslutning. Det är glädjande att övriga partier nu, sent om sider, inser värdet av deltagandet.

– Sverige måste vara öppet för gränsöverskridande samarbeten, istället för att naivt tro att vi ska lösa alla problem på egen hand. För om vi ser Sverige som en självklar del av EU så handlar det inte bara om pengar, utan också om förtroende.

För mer information, kontakta:

Linda Aziz, presschef hos Cecilia Wikström

Linda.aziz@ep.europa.eu

+32 486 94 76 82

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: