Arkiv

oktober 4, 2017

Wikström (L): Dags för EU att ta en aktiv roll som medlare i konflikten mellan Spanien och självständighetsrörelsen i Katalonien

Pressmeddelande från Liberalerna i Europaparlamentet

På onsdag klockan 15 debatteras helgens omtvistade folkomröstning kring Kataloniens självständighet, i Europaparlamentet. Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) kommenterar:

– Jag förväntar mig att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som hittills visat på en oacceptabel passivitet i frågan, nu kraftfullt fördömer polisens övervåld mot medborgarna som deltog i helgens folkomröstning. Även om folkomröstningen var olaglig, enligt konstitutionsdomstolens beslut, så var polisens och statens motreaktion mot de människor som köade med valsedlar i händerna, oförsvarbart och oproportionellt. Konflikten handlar inte längre om självständighet utan om demokrati och mänskliga rättigheter.

– Jag förväntar mig att EU nu intar en medlande och enande roll mellan alla politiska parter. Det är dags att trappa ner konflikten mellan den spanska regeringen och den minoritet i Katalonien som kräver regionens självständighet. I EU löser vi konflikter med dialog och förhandlingar, inte med våld som skulle kunna eskalera.

För mer information, kontakta:
Linda Aziz,
presschef hos Cecilia Wikström

Linda.aziz@ep.europa.eu

+32 486 94 76 82

Cecilia Wikström Europaparlamentet, Rue Wiertz 60, 1047 Bryssel, Belgien Tel Bryssel: +32 (0) 2 28 45622 Tel Strasbourg:+33 (0) 3 88 1 77622 cecilia.wikstrom@ep.europa.eu

Följ mig: