Arkiv

mars 8, 2016

Wikström (L): EU bör göra allt i sin makt för att hjälpa utsatta flyktingkvinnor – och det bör alla partier ställa upp på!

CW plenum2Pressmeddelande från Liberalerna i Europaparlamentet

I dag på internationella kvinnodagen röstar Europaparlamentet för en resolution kring flyktingkvinnors utsatthet. En rapport från Amnesty International visar att många av dem utsätts för hot, våld, misshandel och trakasserier i länder de passerar under sin flykt, även i Europa. I samband med detta uppmanar Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) Moderaterna och Kristdemokraterna att ansluta sig till mitten-vänstermajoritetens resolutionstext och inte rösta med extremhögern.

– Det är djupt beklagligt att den konservativa EPP-gruppen, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, röstade med extremhögern emot resolutionen i utskottet. Jag vill inte tro att de på självaste kvinnodagen kommer att rösta för att osynliggöra det särskilda förtryck som drabbat kvinnliga flyktingar och förneka dessa kvinnor rätten till sexuell och reproduktiv hälsa.

– Jag hoppas att Europaparlamentet kommer att sända en stark och tydlig signal till flyktingkvinnorna att vi ser dem, att vi förstår dem och att vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa dem.

Wikström uppmanar också EU-kommissionen att kartlägga kvinnliga flyktingars behandling i EU och därefter presentera lagförslag som garanterar en konsekvent, könsmedveten behandling av kvinnor som flyr till Europa.

Läs mer i Wikströms debattartikel publicerad på DNdebatt i dag:

http://www.dn.se/debatt/skydda-flyende-kvinnor-fran-vald-och-brutalitet/?print=true

För mer information, kontakta:

Linda Aziz, pressekreterare hos Cecilia Wikström

Linda.aziz@ep.europa.eu

+32 486 94 76 82

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: