Arkiv

maj 16, 2017

Wikström (L): EU måste sätta press på Ryssland att stå upp för homosexuellas rättigheter i Tjetjenien

7Pressmeddelande från Liberalerna i Europaparlamentet

Sedan två månader tillbaka har fruktansvärda brott begåtts mot homosexuella män i Tjetjenien. I en debatt i plenum på tisdag eftermiddag kräver Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) att EU tar krafttag mot Ryssland för att komma till rätta med dessa hedersmord, där en tragisk händelse rör den 17-årige pojken i Tjetjenien som förra veckan kastades ner från en för att dö, efter att hans familj upptäckt att han var homosexuell.

– Det vi bevittnar nu i Tjetjenien är en systematisk utrensning efter sexuell läggning. Vi har tidigare upplevt liknande utrensningar baserade på etniska grunder.

– EU måste vara en fristad för utsatta personer och samtidigt sätta press på Putin att agera mot den tjetjenska regimens fruktansvärda uppmaningar till hedersmord. EU får inte blunda för de förskräckliga brott som begås i vårt omedelbara närområde.

En resolution kring homosexuellas situation i Tjetjenien väntas röstas igenom på torsdagen i Europaparlamentet. Cecilia Wikström kommer att stödja den.

För mer information, kontakta:

Linda Aziz, presschef hos Cecilia Wikström

linda.aziz@ep.europa.eu

+32 486 94 76 82

Cecilia Wikström Europaparlamentet, Rue Wiertz 60, 1047 Bryssel, Belgien Tel Bryssel: +32 (0) 2 28 45622 Tel Strasbourg:+33 (0) 3 88 1 77622 cecilia.wikstrom@ep.europa.eu

Följ mig: