Arkiv

april 18, 2018

Wikström (L): Facebook måste ta ansvar för hur användares information utnyttjas i politiska syften

Pressmeddelande från Liberalerna i Europaparlamentet

I svallvågorna av skandalen med Facebook och Cambridge Analytica debatterar Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) på onsdagen i plenum missbruket av EU-medborgares personliga uppgifter. Konsultföretaget Cambridge Analytica anklagas för att utan tillstånd ha inhämtat miljontals människors personliga uppgifter från Facebook för att använda datauppgifterna för riktad politisk marknadsföring under det amerikanska presidentvalet 2016.

– Den senaste skandalen som har kommit fram om Facebook och Cambridge Analytica är ett oerhört allvarligt brott mot alla medborgares rätt till integritet. Skandalen, som har drabbat miljontals Facebookandvändare, är ett brott mot vårt fria, öppna och demokratiska samhälle, säger Wikström.

– Efter avslöjandena om Rysslands inblandning i det amerikanska valet kräver jag att en ordentlig utredning görs för att ta reda på hur europeiska medborgares information på nätet utnyttjas. Facebook och andra sociala medier måste ta ansvar för hur användares information används. Det måste vara en självklarhet att företagen lever upp till de regler som fastställs i EU:s nya dataskyddsförordning som träder i kraft under maj månad, säger Wikström.

För mer information, kontakta:
Linda Aziz, presschef hos Cecilia Wikström

linda.aziz@ep.europa.eu

+32 486 94 76 82

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: