Arkiv

september 12, 2018

Wikström (L) inför historisk omröstning mot Ungern: Sanktioner nödvändiga för att försvara medborgarnas rättigheter

Pressmeddelande från Liberalerna i Europaparlamentet

Under onsdagens omröstning i plenum har Europaparlamentet chansen att trigga artikel 7.1 mot Ungern, en kraftfull markering som i slutändan kan innebära att landet förlorar EU-medel och sin rösträtt i Ministerrådet och Europeiska rådet. Det är första gången någonsin som Europaparlamentet röstar om att starta processen om att införa sanktioner mot ett medlemsland.

– Läget i Ungern är så allvarligt att landets befolkning inte längre åtnjuter de grundläggande rättigheter som vi tar för givna i  EU. Ungerns regering har gång på gång fällts i EU-domstolen för överträdelser av EU-lagstiftning och EU-kommissionens försök att tala Orbán till rätta har varit helt verkningslösa. I stället har Orbán fortsatt på den illiberala väg som han menar ska rensa ut de demokratiska institutioner som 1990-talets demokratiaktivister och frihetskämpar med stor möda lyckades etablera I Ungern, säger Wikström.

– Ungern är en del av EU och dess medborgares framtid ligger nu i Europaparlamentets händer. Det är dags att ta vårt ansvar och rösta för att inleda artikel 7.1, säger Wikström.

Omröstningen startar klockan 12.30 på onsdagen.

För mer information, kontakta:

Linda Aziz, presschef hos Cecilia Wikström

linda.aziz@ep.europa.eu

+32 486947682

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: