Arkiv

mars 21, 2018

Wikström (L) inför tvåårsdagen för terrorattentaten i Bryssel: Knivhugg rakt in i EU:s hjärta

Pressmeddelande från Liberalerna i Europaparlamentet

Inför tvåårsdagen för de fruktansvärda terrorattentaten vid Bryssels flygplats och metro i morgon, påminner Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) om vikten av att EU intensifierar arbetet för att bekämpa terrorism på europeisk nivå.

– Det är med sorg i hjärtat som jag minns tillbaka till de fruktansvärda terrorattentat som oskyldiga människor i Belgien för två år sedan utsattes för. Detta var inte attacker endast mot Bryssel och människors vardagsliv, utan knivhugg rakt in i EU:s hjärta.

– Försvaret av vårt sätt att leva, vår demokrati och vår frihet kräver en trovärdig europeisk agenda som kan förhindra att våra ungdomar radikaliseras, och för att stärka de band som binder oss samman. Vi måste kunna fortsätta att leva fritt och samtidigt utarbeta och genomföra förebyggande åtgärder för att förhindra att våra ungdomar slår till mot sina medmänniskor i runt om i EU.

Mycket har gjorts sedan Bryssel-attentaten för att förebygga nya terrorattentat, men EU måste intensifiera sitt arbete. Så vill Wikström bekämpa terrorism på europeisk nivå:

– EU:s medlemsländer behöver bygga upp avradikaliseringsprogram speciellt inriktade på jihadister som återvänder från terrororganisationer i Mellanöstern.

– Informationsutbyten mellan EU:s informationssystem måste effektiviseras så att nationella myndigheter på ett snabbare och bättre sätt kan identifiera säkerhetshot.

– Möjligheten att lagföra återvändare som begått övergrepp och krigsförbrytelser måste stärkas.

– EU:s underrättelsetjänst, EU Intelligence Centre, måste byggas ut så att länderna på ett automatiskt och rättssäkert sätt delar information om misstänkta personer och riskanalyser.

– Resurser måste fördelas till gräsrotsnivå, som kan slå larm när risken finns att en enskild person radikaliseras och kan misstänkas för att involveras i extremistiska nätverk.

För mer information, kontakta:

Linda Aziz, presschef hos Cecilia Wikström

Linda.aziz@ep.europa.eu

+32 486 94 76 82

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: