Arkiv

februari 16, 2017

Wikström (L): Krafttag för bekämpning av terrordåd i Europa antagna av Europaparlamentet

Pressmeddelande från Liberalerna i Europaparlamentet

Cecilia Wikström (L) välkomnar att Europaparlamentet på torsdagen den 15 februari i Strasbourg antog två ambitiösa direktiv för att bekämpa terrorism. Direktiven innebär bland annat att det kommer att bli kriminellt att uppmana eller glorifiera terrorism och att systematiska gränskontroller kommer att införas vid Schengens yttre gränser för att förhindra att potentiella terrorister kan resa in i EU.

– Försvaret av vårt sätt att leva, vår demokrati och vår frihet kräver en kraftfull europeisk agenda som kan bidra till att förhindra att ungdomar radikaliseras och stärka de band som binder oss samman. Därför välkomnar jag att Europaparlamentet agerar för att förhindra att nya terrorattentat sker på europeisk mark.

– Direktiven håller en bra balans mellan att skapa säkerhet för våra medborgare samtidigt som de inte inskränker mänsklig frihet och personliga integritet. Vi måste fortsätta att leva fritt och samtidigt utarbeta och genomföra förebyggande åtgärder för att förhindra att ungdomar slår till mot sina egna medmänniskor i Europa, säger Wikström.

Fakta kring direktiven:

De nya antiterrorlagarna skapar en bred bas för att bekämpa terrorbrott och gripa terrorister i hela EU genom att:

  • Introducera en gemensam definition av terrorbrott och terrorgrupper i hela EU.
  • Kriminalisera terrorismrelaterade aktiviteter, såsom uppmaning till eller glorifiering av terrorister, liksom rekrytering och finansiering till terrorism.
  • Kriminalisering av resor både inom och utom EU för förberedelse till terroristrelaterade aktiviteter.
  • Skapa systematiska gränskontroller vid Schengens yttre gräns för att matcha individer med SIS (Schengen Information System) och Insepols databaser för stulna resedokument.

För mer information, kontakta:
Linda Aziz, presschef hos Cecilia Wikström

linda.aziz@ep.europa.eu

+32 486 94 76 82

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: