Arkiv

februari 14, 2019

Wikström (L) kritisk till EU-uppgörelse kring ny upphovsrättslagstiftning

Pressmeddelande från Liberalerna i Europaparlamentet

– Enligt de uppgifter som har presenterats om gårdagens uppgörelse kring EU:s nya upphovsrättslagstiftning behålls både länkskatten och i praktiken även kraven på uppladdningsfilter. Det skulle i så fall innebära en oacceptabel reglering som i praktiken riskerar att skapa stora inskränkningar i friheten på internet för helt laglydiga medborgare och företag. En sådan reglering kommer jag under inga omständigheter att rösta för i Europaparlamentet.

Detta säger Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (L), i en kommentar till den uppgörelse som under onsdagskvällen nåtts mellan förhandlare för Europaparlamentet och Ministerrådet. Nu väntar avslutande omröstningar i såväl ministerrådet som parlamentet.

– EU behöver en modern upphovsrätt som bidrar till en väl fungerande digital inre marknad. Den måste fokuseras på att främja innovation och en möjlighet att handla också upphovsrättsskyddat material över gränserna i EU. En sådan lagstiftning måste naturligtvis garantera att upphovsmän uppbär ersättning för deras arbete. Tyvärr tyder mycket på att de förslag som nu förhandlats fram missar målet med en bred marginal.

För mer information, kontakta:
Linda Aziz,
presschef hos Cecilia Wikström

linda.aziz@ep.europa.eu

+32 486 94 76 82

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: