Arkiv

oktober 23, 2018

Wikström (L): Rumänien får inte bli nästa dominobricka att falla

I dag, tisdag klockan 12.00, debatterar Rumäniens president Klaus Johannis EU:s framtid i Europaparlamentet i Strasbourg. Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) är oroad över hur Rumäniens regering just nu reformerar rättsväsendet på ett sätt som hotar domstolarnas oberoende och som gör det möjligt för politiker att undvika straff för korruption. Wikström kommenterar inför debatten:

– För mig och mina liberala kollegor i Europaparlamentet är det självklart att rättsstatens principer måste värnas och att kampen mot korruption måste tas på allvar och kraftfullt bekämpas, i stället för att som i dag urholkas av den rumänska regeringen. Rumänien får inte bli nästa dominobricka att falla i det auktoritära och illiberala dominospel som startades i Ungern och följdes av Polen. Därför uppmanar jag Rumäniens president, under sitt besök i Europaparlamentet, att byta inriktning.

– EU:s medborgare kan vara säkra på att vi liberaler i EU alltid kommer att göra allt vi kan för att slå vakt om och försvara de europeiska demokratiska principer, mänskliga rättigheter och frihetliga värderingar som vårt samarbete bygger på. Dessa värden och värderingar är orubbligt förenliga med den europeiska identiteten.

Mer information:

– Under november månads plenarsession i Strasbourg väntas Europaparlamentet rösta om en resolution om situationen i Rumänien.

– Ett av regeringspartierna i Rumänien är det liberala Alde-partiet, vars ledamöter ingår i den liberala gruppen i Europaparlamentet. I september kallade den liberala gruppen in den rumänske partiledaren till en utfrågning där det gjordes klart att om Alde-partiet inte tydligt visar att de är ett liberalt parti som står upp för EU:s grundläggande värderingar, så måste de dra konsekvenserna av detta.

För mer information kontakta:
Linda Aziz, presschef hos Cecilia Wikström

+32 486 94 76 82

Linda.aziz@ep.europa.eu

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: