Arkiv

oktober 1, 2013

”Abortmotståndarna säger sig värna livet, i själva verket är det tvärtom.”

1235341_10153391207165107_1633713350_n

Debattartikel publicerad i Sydsvenskan

Högerextrema och konservativa krafter har alltid strävat efter att kontrollera kvinnans sexualitet och reproduktion. Att stå upp för fri abort är viktigare än någonsin, inte minst i Europa.
Det skriver de två folkpartisterna Cecilia Wikström och Jenny Sonesson, Europaparlamentariker respektive utrikespolitisk talesperson för Liberala kvinnor.

I juni förhalade den amerikanska senatorn Wendy Davis ett abortfientligt republikanskt lagförslag. Under elva långa timmar stod Davis upp för att debattera, utan vare sig mat, dryck eller toalettbesök. Ett feministiskt mod som hennes – att stå upp för fri abort – behövs mer än någonsin, inte minst i Europa.

Liberala kvinnor tar strid för kvinnors rättigheter i det kommande Europavalet.

EU ska inte ha en gemensam abortlagstiftning. Det riskerar att vrida klockan tillbaka för länder som nått långt, däribland Sverige. Men konsekvenserna av Polens, Irlands och Maltas abortförbud måste diskuteras.

På Irland kan abort straffas med 14 års fängelse. På Malta är abort förbjudet även om kvinnan riskerar att dö eller har blivit gravid till följd av incest eller våldtäkt. Flera EU-länder, som Litauen, Ungern, Spanien och Rumänien oroar oss, då politiska krafter försöker skärpa abortlagstiftningen.

Vi är stolta över att vara Folkpartiets kvinnoförbunds toppkandidater till Europaparlamentet. Vi utmanar härmed Sverigedemokrater och företrädare för Ja till livet till en debatt om aborträtten och, ytterst, en debatt om kvinnans självklara rätt att välja sitt liv och bestämma över sin kropp.

Högerextrema och konservativa krafter har alltid strävat efter att kontrollera kvinnans sexualitet och reproduktion. Vi tar det liberala uppdraget att utgöra en motkraft till dessa på allvar. Rätten till laglig och säker abort handlar ytterst om frihet och skär ända in i centrum av demokratin.

Sverigedemokraterna vill som enda riksdagsparti sänka gränsen för fri abort och hindra utländska kvinnor från att få en säker abort i Sverige. Idag är Sverigedemokraterna politiskt isolerade, men risken är stor att partiet för första gången kommer in i Europaparlamentet, där de i så fall kan bygga allianser med likasinnade. I EU är Sverigedemokraterna långt ifrån ensamma om att hysa reaktionära och kvinnofientliga åsikter.

Ja till livet samarbetar med en rad antiabortorganisationer i Europa. Ett exempel är namninsamlingen One of us, som om den uppnår en miljon underskrifter blir ett medborgarinitiativ och tvingar EU-kommissionen att ta upp abortfrågan. Ja till livet är den organisation i Sverige som driver namninsamlingen vars syfte är att ”införa ett förbud och stoppa finansiering av verksamhet som förutsätter att mänskliga embryon förstörs, speciellt inom forskning, biståndshjälp och folkhälsa”. Enligt RFSU:s tidning Ottar betyder det i klartext inte bara ett stopp för provrörsbefruktning, utan är också ett hot mot allt bistånd till utvecklingsländer som syftar till familjeplanering. Även stamcellsforskning är i fara.

Abortmotståndarna säger sig värna livet, i själva verket är det tvärtom. Minst 50?000 kvinnor och flickor i världen beräknas årligen avlida i sviterna efter farliga aborter. EU är världens största biståndsgivare, men kan inte vara en stark pådrivande aktör inom FN för kvinnors reproduktiva hälsa. De abortfientliga medlemsstaterna och de konservativa krafterna i EU sätter krokben för det. Sverige måste vara en tydlig och trovärdig röst i internationella sammanhang, alltid rakryggat stå upp för kvinnors rättigheter och erbjuda abortmotståndarna motstånd.

Värderingar är viktiga som politisk kompass i en turbulent, global värld. Sveriges nya arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) har tidigare varit anställd av Ja till livet. Som moderat riksdagsledamot var hon medlem i riksdagsföreningen Forum för familj och människovärde som verkar mot abort. Idag uppger Elisabeth Svantesson att hon ställer sig bakom svensk abortlagstiftning. Vi hoppas att hon helhjärtat menar det och välkomnar Svantesson i vår kamp.

Valet till Europaparlamentet i maj nästa år handlar om värderingar. Vi inbjuder därför till debatt med Sverigedemokrater och organisationer som Ja till livet.

Vi vill verka för ett EU med folkvalda som likt Wendy Davis modigt, tufft och uthålligt står upp för kvinnors rättigheter och möjligheter.

Cecilia Wikström (FP) är Europaparlamentariker.

Jenny Sonesson (FP) är utrikespolitisk talesperson för Liberala Kvinnor.

 

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: