Arkiv

juni 17, 2016

Debattartikel i Aftonbladet: Vi lever med hatet som blev Cox död

CaptureCecilia Wikström (L) på AftonbladetDebatt: Vi måste alla förenas för att bekämpa det hat som dödade Jo Cox

DEBATT. För att vara politiker i dagens samhälle måste man vara modig. Man ska vara öppen och tillgänglig för allmänheten och vara kontaktbar via mejl och telefon, synas på sociala medier och, så länge man inte är minister, många gånger oskyddat delta vid offentliga sammanhang där vem som helst kan dyka upp. Det är en utsatt situation, men att avskärma politiker från resten av samhället vore ett steg bort från det öppna samhälle jag vill leva i.

Hur mycket jag som politiker än försöker förbättra samhället och vardagen för våra medborgare och medmänniskor, kommer jag aldrig att vara uppskattad av alla. Vissa kommer att hata en, förolämpa en, hota en och beskylla en för all världens problem. Men att gå så långt som att mörda en politiker på öppen gata, en av demokratins företrädare, är inget annat än en attack på demokratin.

Gårdagens vansinnesdåd mot Jo Cox, en brittisk kvinnlig politiker som engagerade sig för den europeiska demokratin och för humanitet, gör mig oerhört sorgen. Mina tankar går till Cox familj. Det brutala mordet påminner otäckt mycket om mordet på Anna Lindh 2003, som mördades bara några dagar innan Sverige folkomröstade om euron.

Cox mördades på väg ut från ett bibliotek, under pågående kampanj för att Storbritannien ska stanna kvar i EU. Enligt uppgifter ska mannen ha skrikit ”put Britain first”, en slogan de som är för ett brittiskt utträde ur EU använder. Oavsett hur mycket nästa veckas folkomröstning delar samhället och rör upp känslor bland medborgarna, har hatattacker, som den mot Cox, ingen plats i det moderna, fria och öppna samhälle vi lever i. Hela samhället måste i denna situation svara med kraft och beslutsamhet.

Politiker ska naturligtvis granskas, ifrågasättas och kritiseras. Allas rätt att uttrycka sin åsikt i samhället är fundamental. Men jag ser i mitt dagliga arbete hur allmänhetens attityd mot förtroendevalda blir allt hårdare. I längden innebär det ett allvarligt hot mot vårt demokratiska system. Färre kommer att våga ta politiska uppdrag och att allt fler kommer att välja att frånsäga sig uppdrag av rädsla för sin egen säkerhet.

Om knappt en vecka hålls folkomröstningen som Cox förlorade sitt liv för. Nu hoppas jag att britterna samlar sig och kan genomföra folkomröstningen på ett fredligt, säkert och stillsamt sätt. Oavsett om man väljer att stanna eller lämna den europeiska unionen måste respekten och toleransen för varandras åsikter orubbligt värderas högst.

Det barbariska mordet på Jo Cox påminner oss om att vi alla, oavsett bakgrund, har ett ansvar att tydligt stå upp för och försvara det öppna, fria samhälle som hon och de allra flesta av oss politiker står för. Som hennes man sa efter att ha förlorat sin hustru: Vi måste alla förenas för att bekämpa det hat som dödade henne.

Cecilia Wikström, europaparlamentariker (L)

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: