Arkiv

oktober 10, 2016

Debattartikel med Ohlsson i Expressen: Vi måste engagera oss för Polens demokrati

captureDebattartikel i Expressen med Birgitta Ohlsson (L):

Det är tydligt att EU behöver mekanismer för att tvinga medlemsländer att respektera mänskliga rättigheter, skriver Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström ( L).

Tusentals polacker protesterade i måndags mot det kvinnofientliga förslaget till ny abortlag. Många med oss samlades också i solidaritet med de polska kvinnorna utanför landets ambassader i Stockholm och resten av Europa. I onsdags debatterades frågan i Europaparlamentet.

Om lagförslaget skulle ha blivit verklighet skulle kvinnor och läkare som utför en abort att riskera fem års fängelse. Enbart om kvinnans liv var i fara skulle abort vara tillåtet. Enligt en opinionsmätning var 67 procent av polackerna emot en striktare abortlagstiftning. I torsdags röstade parlamentet, sejmen, tack och lov nej till abortförbudet. Kampen för polska kvinnors rätt till fria, lagliga och säkra aborter – en mänsklig rättighet för oss liberaler – fortsätter dock.

De senaste veckornas polska abortdebatt är bara ett sorgligt tecken av många på ett Polen som går i fel riktning. Det är mot denna bakgrund, där regeringen kör landet mot ett vulgärnationalistiskt, populistiskt och antieuropeiskt dike känns sorglig för oss Polenvänner. Vi har med glädje stöttat ett moderniserat Polen och liberala politiker som tar strid för frihandel, öppenhet, fri abort och samkönade äktenskap. Kantringen sker inte heller i vilket land som helst – utan i det befolkningsmässigt största och ekonomiskt mest framgångsrika bland öststaterna som kom med i EU 2004.

Polen var fram till nyligen ett av de mest hoppingivande länderna som tidigare levt under det sovjetiska förtrycket. Medlem i både Nato och EU. Den ekonomiska utvecklingen har varit snabb och demokratiska framstegen för de 40 miljoner polackerna många. Arbetslösheten har sjunkit i snabb takt.

Men sedan valet hösten 2015 har mycket förändrats. Det konservativa PiS hade inte suttit länge förrän man sjösatte reformer som undergräver rättssäkerheten och koncentrerar makten till regeringen. Det pågår en massiv politisk utrensning i de viktigaste etermedierna. Finansministern ska kunna sparka och utse nya chefer på polska public service radio och tv.

Utbildningsminister Anna Zalewska förnekade historierevisionistiskt i juli 2016 att polacker varit inblandade i 1940-talets folkmord på landets judiska medborgare. I Jedwabne 1941 brändes hundratals judar ihjäl instängda i en lada av sina polska grannar. Zalewskas uttalanden är ett mycket allvarligt tecken på antisemitism i den polska politiska eliten som vi knappt sett i någon europeisk regering sedan andra världskrigets dagar.

Vi vill att både EU och Sverige gör mer. EU måste kunna ställa hårda krav på att medlemsländer lever upp till grundbultarna i den europeiska gemenskapen. Dit hör demokratiska värderingar och respekt för rättsstatens principer. Det EU-land som bryter mot EU:s inre marknad drabbas av sanktioner, men om länder trampar på mänskliga rättigheter händer nästan ingenting. Detta är hyckleri. Fallet Ungern, och nu Polen, visar att EU behöver mekanismer för att tvinga medlemsländer att respektera mänskliga rättigheter.

För oss liberaler är det tydligt att EU behöver mekanismer för att tvinga medlemsländer att respektera mänskliga rättigheter.

EU måste syna, granska och straffa EU-länder som attackerar frihet på hemmaplan. Använd politiska och ekonomiska sanktioner. Polens demokrati är vår sak och därmed också EU:s.

Birgitta Ohlsson

Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot ( L)

Cecilia Wikström

Europaparlamentariker ( L)

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: