Arkiv

februari 13, 2017

Gästkrönika i Nerikes Allehanda: Det ukrainska folkets dröm om frihet

Gästkrönika i Nerikes Allehanda (se pdf):

Trots att det inte var alls länge sedan Krim ockuperades av Ryssland, har ockupationen av Krim och kriget i Ukraina försvunnit från tidningarnas förstasidor. Men den dröm om att få tillhöra EU, som det ukrainska folket visade på Maidantorget i Kiev för tre år sedan lever fortfarande.

I veckan rapporterades om att striderna i östra Ukraina har blossat upp på nytt med 40 dödsfall som följd. Kriget har aldrig upphört, det är bara den mediala bevakningen som nästan dött ut. Därför är det också välkommet att EU:s utrikesminister, Federica Mogherini efter EU-toppmötet på Malta, tydligt deklarerar att EU ska fortsätta att stödja Ukraina och inte upphöra med de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

Ukrainas kamp mot Ryssland visar på något otroligt viktigt, något som ligger till grund för hela EU, nämligen den kompromisslösa tron på frihet, fred och demokrati. I Sverige associeras EU alltför sällan med detta. Men de som på Maidantorget stod upp för dessa principer och värderingar fick betala ett högt pris, i flera fall med livet. Med EU-flaggan som symbol trotsade de arméns vapenmakt och den bitande kylan för att kräva sin frihet.

Ukraina har tidigare stått upp mot främmande makter. Under andra världskriget utgjorde landet ett slagfält mellan Stalin och Hilter, och blev ett av de tydligaste offren för både nazismens och kommunismens terror. I dag finns det dock ett frihetligt alternativ till att kuvas under Rysslands utpressningspolitik för Ukraina, nämligen att i fredlig samexistens handla och utvecklas med sina europeiska grannar.

Här är det EU:s plikt att erkänna det ukrainska folkets drömmar om att utöka samarbetet med oss. De friheter vi i EU varje dag tar för givet är en dröm som inte bara i Ukraina, utan i många länder inte så långt bort från oss, riskerar sina liv för. Vi i EU måste ge de modiga människor runt om i världen som kämpar emot diktatur och förtryck vårt fortsatta stöd.

Visst kan EU bli mindre byråkratiskt och föra en bättre dialog med medborgarna. Som ordförande för medborgarutskottet i Europaparlamentet möter jag dagligen EU-medborgare som för upp berättigad kritik mot EU:s lagstiftning. Det kan handla om fall där EU:s regler inte genomförts på ett korrekt sätt, eller där medborgare hamnat i kläm i situationer där motstridiga regler tillämpas. I dessa fall är det viktigt att ha en dialog för att föra politiken närmare medborgarna.

Men populisterna bortser från det allra mest grundläggande i vårt samhälle. Det som berättigar ukrainarnas kamp mot den ryska övermakten: Att EU är världshistoriens mest lyckade projekt för fred och frihet. Därför löser vi i dag våra konflikter med politiska diskussioner, inte med vapenmakt som på Krimhalvön i östra Ukraina. Inser man detta förstår man också viljan att vara en del av detta projekt för de som ännu står utanför.

Vitryssland är ännu en diktatur där respekt för mänskliga rättigheter saknas. I Turkiet går utvecklingen åt fel håll med Erdogan som återupprättar ett auktoritärt styre och slänger journalister och opponenter i fängelser. Dessa människor förtjänar den frihet vi andra åtnjuter. Det är därför viktigt att aldrig ta demokrati, fred eller rätten att uttrycka sig fritt för givet.

Med den insikten behöver EU fortsätta att stödja Ukraina både politiskt och ekonomiskt. Vi får aldrig glömma det ukrainska folkets drömmar om EU.

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: