Arkiv

oktober 3, 2013

En hjältinna från Pakistan

malalaDebattartikel publicerad i bland annat Borås Tidning, Katrineholmskuriren och  Dalademokraten

En hjältinna från Pakistan, en turkisk proteströrelse, politiska fångar i Vitryssland, Ryssland och Etiopien, NSA-läckan Edward Snowden och CNN:s mediakampanj för att stoppa modern slavhandel. Alla dessa är nominerade till mottagandet av 2013 års Sacharovpris, som Europaparlamentet tilldelar personer som gjort enastående insatser mot intolerans, fanatism och förtyck. Dessa fantastiskt modiga personer är alla värda att prisas, men för mig är det 16-åriga Malala Yousafzai som borde vara självklar att motta priset.

Malala började sin kamp för flickors rätt att gå i skolan redan som 11-åring i Swatdalen i Pakistan. Genom att starta en blogg på BBC:s urduspråkiga sajt. Under pseudonymet Gul Makai skildrade hon hur hon vägrade acceptera att flickor förbjöds att gå i skolan av talibanerna och hur religiösa extremister styr med järnhand och förtrycker kvinnor med sitt fundamentalistiska kvinnohat. Det var denna kamp för flickors rätt till utbildning som gjorde att hon i oktober i fjol sköts i huvudet av talibanerna. Mirakulöst nog överlevde hon – och har till slut lyckats få Pakistans politiker att garantera gratis och obligatorisk utbildning för alla.

Malala Yousafzai påminner oss om vilket enormt starkt mod som krävs för att försvara mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Siffror från FN visar att 57 miljoner barn runt om i världen nekas utbildning. 32 miljoner av dem är flickor som diskrimineras just för att de är flickor. Att lära dem läsa och skriva ger dem möjlighet att resa sig från i många fall slavliknande förhållanden och förbättra hela deras livschanser.

EU satsade i fjol 900 miljoner euro på olika utbildningsprogram i tredje länder. Det handlar om allt ifrån att upprätta tillfälliga skolor så att syriska flyktingbarn kan fortsätta sin utbildning från flyktinglägren i Jordanien, till utbildningsprojekt riktade till de mest utsatta barnen på olika håll i exempelvis demokratiska republiken Kongo, Libyen och Etiopien samt Erasmus Mundus-program som möjliggör det för utbytesstudenter för tredje länder att utbilda sig vid europeiska universitet. I Malalas hemland Pakistan driver EU sedan länge flera utbildningsprogram med mål att förbättra kvalitén och tillgången till grundläggande utbildning.

Det krävs naturligtvis exceptionella egenskaper för att våga ta striden mot talibanerna, mot diskriminering och terrorism. Inspirerad av Mahatma Gandhi tar Malala Yousafzai fighten med så enkla medel som en papper och penna. Inte många människor kan göra anspråk på att ha stått upp mot talibanerna, utsatts för ett mordförsök och startat en banbrytande blogg i kampen för alla flickors rätt att gå i skolan. Vinner hon Sacharovpriset kommer det inte bara att vara en vinst för henne, utan för de miljontals flickor över hela världen, både muslimer och icke-muslimer, som liksom hon nekas den universella rätten till utbildning enbart på grund av sitt kön.

En del av mina kollegor i Europaparlamentet menar att det vore ett misstag att prisa en 16-årig. Jag tror precis tvärt om. Vi behöver fler modiga ungdomar som slåss för en bättre framtid och vi måste uppmuntra kommande generationer till att förändra världen. Därför verkar jag för att det ska bli den 16-åriga Malala Yousafzai som får ta emot Sacharovpriset i Europaparlamentet den 18 november.

Cecilia Wikström (FP), Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: