Arkiv

maj 13, 2015

I dag: Wikström (FP) leder ALDE-delegation till EASO, EU:s asylmyndighet på Malta

easo4Pressmeddelande från Folkpartiet Liberalerna i Europaparlamentet

I dag, samma dag som EU-kommissionen väntas presentera sin migrationsagenda, leder Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) en delegation bestående av fem liberala ledamöter till Malta. De kommer att besöka EU:s asylmyndighet EASO och Maltas inrikes- och migrationsministrar.

På mötena kommer Wikström att ta upp förslaget om att revidera Dublinförordningen och istället införa ett europeiskt kvotsystem som fördelar asylsökande mellan medlemsländerna, grundat på befolkningsmängd, BNI och andra relevanta faktorer.

Wikström kommer också att möta organisationer och maltesisk militär för att diskutera räddningsarbetet på Medelhavet.

– Jag ser med spänd förväntan fram emot att läsa EU-kommissionens migrationsagenda. Det är dags för ett europeiskt kvotsystem som fördelar asylsökande mellan medlemsländerna. Systemet måste vara flexibelt och ta hänsyn till människors individuella situationer som till exempel familj. På så vis kan vi upprätthålla ett gemensamt EU-system som är rättssäkert och där alla asylsökande får likvärdig prövning, samtidigt som alla medlemsländer tvingas ta sin del av ansvaret, säger Wikström.

– På lång sikt kan man även tänka sig att EU:s asylmyndighet EASO får ett utvidgat mandat för att hantera alla asylansökningar på EU-nivå, säger Wikström.

För mer information, kontakta:

Linda Aziz, pressekreterare hos Cecilia Wikström

linda.aziz@ep.europa.eu

+32 486 94 76 82

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: