Arkiv

juli 17, 2013

I P1morgon och DN om förslaget att flyktingar på laglig väg måste kunna ta sig in till EU för att söka asyl

dnSista dagen i Màlaga och började dagen med att medverka i P1Morgon, där jag berättar om att jag vill se lättnader för flyktingar som vill till EU, genom att de ska kunna söka humanitära visum på EU-ambassader runt om i världen i stället för att hamna i händerna på flyktingsmugglare och osäkra båtfärder över Medelhavet. Hör intervjun här.

I går publicerade även DN en artikel på temat, skriven av Stefan Lisinski, här kommer ett utdrag ur artikeln:

”–?Vi har ett asylsystem färdigt i EU. Men de skyddsbehövande kommer aldrig hit, om de inte använder människosmugglare, säger Cecilia Wikström till DN.

Hon deltar just nu i en delegation från Europaparlamentet till Málaga i Spanien. I dag, tisdag, ska delegationen följa en båtoperation med Frontex, EU:s myndighet för bevakning av de yttre gränserna.

Cecilia Wikström menar att det är orimligt att de skyddsbehövande måste ta sig in i Europa på illegala och ofta livsfarliga vägar. Dessutom får de betala mycket stora summor till människosmugglarna. Cecilia Wikström berättar att cirka 18 000 människor har dött under de senaste 13 åren medan de har försökt fly till Europa och kallar Medelhavet för ”dödens hav”.

–?Bara 2011 dog minst 2?000 personer i Medelhavets vatten. Och det är bara de fall som vi känner till. Siffrorna kan vara mycket större, säger hon.

–?Är det rimligt att EU förutsätter att människor ska ta sig hit illegalt för att vi ska kunna erbjuda skydd? Är det inte bättre att vi ger dem en laglig och säker väg hit? frågar hon.

Cecilia Wikström föreslår att de EU-ambassader som är på väg att byggas upp runt om i världen får möjlighet att utfärda humanitära visum till personer som sedan på laglig väg kan ta sig till EU och få sina asylansökningar prövade.”

Sydsvenskan tar i en ledare upp mitt gamla förslag om införandet av en litteraturkanon, kul! Läs artikeln här

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: