Arkiv

juni 21, 2018

I veckans videohälsning från Bryssel: EU måste ta krafttag för att stoppa nedskräpning av plast i haven

I januari presenterade EU-kommissionen en europeisk plaststrategi för att komma till rätta med den miljöförstöring som plast orsakar. Strategin går bland annat ut på att begränsa användningen av mikroplaster och engångsplastartiklar och att fram till 2030 göra alla plastförpackningar återvinningsbara.

I detta avsnitt från Europaparlamentet diskuterar Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) och Liberala Ungdomsförbundets EU- och utrikespolitiska talesperson Anders Rehnberg om vad EU kan göra för att bidra till mindre plast i våra hav.

Wikström välkomnar EU-kommissionens platsstrategi och menar att åtgärder av detta slag borde ha vidtagits för länge sen. Hon vill bland annat intensifiera satsningar på innovation och forskning för att få fram ekologiska alternativ till dagens plaster och för att få fram metoder för uppsamling av plast som redan hamnat i havet. Wikström lyfter även att mycket mer behöver göras för att stödja projekt runt om i världen som arbetar med hållbar utveckling. Det är alldeles uppenbart att det är dags att EU tar ett globalt krafttag för att stoppa nedskräpning av plast i haven.

Programledare: Linda Aziz

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: