Arkiv

januari 25, 2019

Krönika i Nerikes Allehanda: Öppenheten, hatet och de politiska morden

Krönika i Nerikes Allehanda, se även pdf.

De flesta politiker önskar sig inget hellre än att vara tillgängliga för att möta de medborgare vi representerar.

Dessa möten är ofta en positiv energiinjektion, som inte bara ökar människors tillit för demokratiska processer och för det politiska systemet som helhet, utan också förser mig som Europaparlamentariker med nya perspektiv och idéer för den politik jag står för och driver i Europaparlamentet.

Tonen hårdnar mot politiker

Men hur mycket jag än försöker förbättra samhället och vardagen för medborgarna, så kommer jag aldrig att vara uppskattad av alla. Det är ingen politiker.

Vi förväntas vara kontaktbara via mejl och telefon, vi förväntas vara synliga i sociala medier där samtalstonen ofta kan bli både hård och aggressiv, och vi förväntas delta vid offentliga sammanhang där vem som helst kan dyka upp.

Samtidigt har allmänhetens attityd mot förtroendevalda hårdnat och tar sig allt brutalare former.

Det blev vi påminda om den 13 januari då Gdansks liberale borgmästare, Pawel Adamowicz, mördades. Under sitt tal vid en insamling för sjukhusutrustning i Gdansk i Polen, rusade en ung man upp på scen och knivskar honom framför ögonen på de människor som samlats för en välgörenhetskonsert. Dagen efter attacken dog Adamowicz på sjukhuset.

Det var så hans över 20 år som borgmästare i Gdansk avslutades. Mördad i tjänsten, 53 år gammal.

Adamowicz är långt i från den enda

I Sverige minns vi Anna Lind och Olof Palme som båda mördades på allmän plats.

I EU minns vi Jo Cox som knivskars till döds på väg ut från ett bibliotek i Storbritannien för knappt två år sedan. Hennes mördare visade sig vara en nazistsympatisör med kontakter inom extremhögern. Han hade medvetet siktat in sig på Cox, eftersom hon var positivt inställd till EU.

Precis som Cox var Adamowicz positivt inställd till EU. Detta, i kombination med sitt uttalade stöd för migranter och HBTQ-personer gjorde honom till en måltavla för extremhögerns hat. Förra året publicerade till exempel en högerextrem ungdomsgrupp en falsk dödsruna för honom. På dödsrunan listades bland annat liberalism och multikulturism som dödsorsaker.

Politiker ska granskas, inte hotas

Naturligtvis ska politiker granskas, ifrågasättas och kritiseras. Ett fundament i vårt öppna och demokratiska samhälle är yttrandefriheten. Men det går en viktig gräns mellan att framföra sin åsikt och att sprida hat och begå våldsbrott som de Adamowicz, Cox, Lind och Palme utsattes för. Denna gräns verkar bli svårare och svårare för vissa att se.

I slutändan kan detta innebära att färre söker sig till politiska förtroendeuppdrag då de känner en rädsla för sin egen säkerhet. När politiker skräms till tystnad är demokratin i fara.

Men även i de mörkaste av stunder finns det ljus. När Adamowicz låg på sjukhuset och kämpade för sitt liv köade invånare i Gdansk för att donera blod. När Cox attackerades så försvarades hon av en förbipasserande som själv skadades under attacken, men överlevde. Helt vanliga medborgare försökte förhindra dessa vansinnesdåd och stod därmed upp för både sina medmänniskors säkerhet och för samhällets öppenhet.

Vi alla har ett ansvar att tydligt stå upp för och försvara det öppna och fria samhället. Mord som dessa får aldrig bli vardagsföreteelser och hatet får aldrig besegra oss. Tillsammans är vi starka!

Cecilia Wikström

Europaparlamentarikerna (L)

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: