Arkiv

maj 12, 2017

Nerikes Allehanda: I Sverige röstade majoriteten av turkar mot Erdogans konstitution

Länk till artikeln på Nerikes Allehanda här.

Erdogan_krönika

Under den hetsiga valkampanj som föregick Turkiets folkomröstning om en ny konstitution tidigare i vår, försökte Erdoğans parti AKP göra allt för att övertyga turkiska medborgare bosatta i EU att rösta ja till förslaget. Nu när förslaget gått igenom ser vi hur Erdoğan alltmer befäster sig makt som en nutida sultan.

Vi kan vara glada över att majoriteten av de turkiska medborgarna i Sverige röstade emot en enväldig regim. Detta var dock inte fallet i exempelvis Nederländerna, Frankrike och Tyskland som alla har stora turkiska minoriteter i sina länder. I dessa länder vann ja-sidan.

Erdoğans regim har inte varit sen med att inse betydelsen av de turkiska medborgare som bor utomlands i folkomröstningen. När Nederländerna ville kontrollera den aspirerande diktatorns ministrar från att kampanja där och eskorterade till och med Turkiets socialminister till den tyska gränsen när hon utan tillstånd begav sig till Rotterdam för att propagera för Erdoğans politik. Svaret från Turkiet blev en rasande anklagelse om att Nederländerna är arvtagare till fascister och nazister, något som gjorde extra ont i det Rotterdam som bombades sönder av just nazister under andra världskriget.

De verkliga fascisterna är Erdoğan och hans kumpaner, som steg för steg bryter ner Turkiets demokrati och den relativt liberala tradition som hittills varit ett välkommet undantag i Mellanöstern. I kombination med en islamistisk politik har Turkiet på bara några år förvandlats från att ha varit ett potentiellt kandidatland till EU till att i dag stå allierad med Ryssland.

Med den förändrade konstitutionen kommer Erdogan att kunna sitta kvar som president ända till år 2029, och ge honom i stort sett oinskränkt makt över både den exekutiva och en lagstiftande makten. Det ger honom även ett järngrepp om domstolsväsendet som redan i dag används för att förtrycka oppositionella krafter.

Sedan flera månader tillbaka kommer nya uppgifter om hur Turkiet rensar ut oppositionella i landets akademiska institutioner, däribland många tillhörande den kurdiska minoriteten. Under 2016 genomfördes liknande utrensningar genom godtyckliga polisarresteringar vid ett antal oppositionella medier och tidningsredaktioner.

De senaste dagarna har Erdogan aviserat en ny folkomröstning, denna gång om att återinföra dödsstraffet. Regeringarna i Tyskland, Belgien och Nederländerna har redan aviserat att de undersöker möjligheterna att förbjuda Turkiet från att låta Turkiet anordna en sådan folkomröstning på deras territorium genom turkiska ambassader eller liknande. Jag hoppas att även Sverige sällar sig till de länder som skulle stoppa en sådan provokation. Redan idag borde förhandlingarna om att EU-medlemskap för Turkiet frysas. Genomförs denna folkomröstning måste de omedelbart avslutas.

För att bidra till en positiv utveckling för Turkiet är civilsamhället nu den enda framkomliga vägen, vid sidan av diplomatin. Vi får inte glömma att en stor minoritet – 48 procent av turkarna – röstade emot Erdogans författning. Dessa människor är Europas allierade och dem får vi aldrig svika i vårt stöd.

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: