Arkiv

januari 11, 2019

Nyhetsbrev #126: Liberalernas provval till Europaparlamentet är igång

 – Tillsammans är vi starka

Hej vänner,

Från och med i går och fram till tisdagen den 22 januari håller Liberalerna provval till Europaparlamentet. Resultatet ligger till grund för vilka som kommer med och vilken placering de får på Liberalernas vallista inför Europaparlamentsvalet den 26 maj.

Så här röstar du: Alla som är medlemmar i Liberalerna kan rösta fram sina toppkandidater i provvalet som pågår mellan den 10-22 januari, antingen genom att poströsta eller genom att rösta elektroniskt. All information skickas hem till medlemmarna med veckans Tidningen NU, samt per mejl.

 – Tillsammans är vi starka

Jag är stolt över att vara din röst i Europaparlamentet och det är med glädje och engagemang som jag varje arbetar för att skapa ett starkare EU för alla oss medborgare. Därför ställer jag upp för omval och hoppas på ditt stöd i det pågående provvalet.

Sedan 2017 är jag ordförande i Europaparlamentets utskottskonferens, där jag är den som ytterst ansvarar för samordningen av parlamentets lagstiftningsarbete. Jag är också ordförande i utskottet för framställningar, vilket är det utskott i Europaparlamentet som har direktkontakt med medborgarna och där vi aktivt arbetar med att lösa människors problem som kan relateras till EU-lagstiftningen. Jag är därutöver parlamentets chefsförhandlare för revideringen av Dublinförordningen som är en förutsättning för skapandet av ett nytt europeiskt asylsystem.

När jag reser runt i Sverige och i andra EU-länder slås jag av det enorma och uppriktiga engagemang som finns för Europafrågorna. Det finns nästan inget som kan ena och mobilisera vårt parti som tanken på ett Europa där vi arbetar tillsammans för att lösa dagens och morgondagens utmaningar. Särskilt gläds jag åt att dessa uttryck starkast uttrycks av liberaler runt om i EU.

När några gnäller på EU och talar om böjda gurkor och andra skrönor ska vi tala om de verkliga utmaningarna som vi står inför och presentera konkreta förslag på hur vi löser dem tillsammans.

När fler partier i Sverige talar om nationell suveränitet, så måste vi påminna om att EU faktiskt bara omfattar sex procent av världens befolkning och bara kan vara en stark och framgångsrik union om vi håller ihop och fördjupar vårt samarbete.

Vi liberaler måste visa på möjligheterna med Europasamarbetet. Vi måste inge människor hopp om att en bättre morgondag är möjlig, men bara om vi samarbetar.

Tillsammans kan vi tackla klimatkrisen och ställa om våra samhällen så att vi stoppar den globala uppvärmningen. Tillsammans kan vi få bort plasten ur våra hav och vattendrag. Tillsammans kan vi se till att maten som vi äter är säker och att våra barns och barnbarns leksaker inte innehåller farliga kemikalier.

Genom att skapa ett Europeiskt FBI, gå med i den europeiska åklagarmyndigheten, utöka listan över EU-brott och stärka Europol kan vi ta krafttag mot den grova internationella brottsligheten, som ju inte känner nationsgränser.

Vi vet att en fungerande asylpolitik på EU-nivå, där medlemsländerna delar på ansvaret för mottagandet av asylsökande, fortfarande är den verkligt långsiktiga lösningen på migrationsutmaningen. Som en som lett parlamentets arbete på det området vet jag hur svårt det är att nå fram, men också att vi inte har några andra val än att fortsätta kämpa. För politik är ett maratonlopp där den mest uthållige vinner.

Därför kommer jag att fortsätta kämpa för demokratin, rättsstatens principer, minoriteters och HBTQ-personers rättigheter överallt, både i EU och i världen.

Jag kommer att kämpa för en fördjupad inre marknad som kan skapa morgondagens arbetstillfällen, särskilt vad gäller nya digitala tjänster. Jag vägrar samtidigt att acceptera att vissa människor eller regioner lämnas efter i fattigdom. Jag vågar säga att EU måste ha en social dimension för att hålla ihop.

I tider av populism, extremism och nationalism behöver vi påminna oss om att världen i själva verket gradvis har blivit allt bättre och att globaliseringen har fungerat som en viktig faktor till detta. Nästan vilka variabler man än mäter visar de att världen under de senaste 50 åren radikalt har förändrats till det bättre.

Trots detta finns det naturligtvis många svåra utmaningar som återstår att lösa. Fler människor än någonsin är på flykt. Vi står inför stora miljö- och klimatproblem. EU måste gemensamt erbjuda dess medborgare ökad trygghet och säkerhet och krafttag måste tas mot terrorism och organiserad brottslighet. Listan kan göras lång. Gemensamt är att inget av dessa gränsöverskridande problem kan lösas av något medlemsland på egen hand, utan måste tacklas och lösas tillsammans.

För mig står det klart. Ett litet exportberoende land som Sverige kan inte avskärma sig från resten av världen. Vi ska arbeta för en öppnare värld där vi samarbetar och handlar med varandra. EU har resurser, välutbildade medborgare, skaparkraft och mångfald. Tillsammans kan vi möta morgondagens utmaningar i en globaliserad tid.

Vi måste våga se möjligheterna och tro på framtiden. Läs mer om mitt arbete: www.ceciliawikstrom.eu

Bli en del av #TeamWikström och rösta på mig i provvalet!

Cecilia Wikström

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: