Arkiv

april 5, 2019

Nyhetsbrev #136: Bra att regeringen äntligen har förstått

– Bra att regeringen äntligen har förstått
– En vecka med massor av besök
– Tredje högst närvaro under plenarsessioner

Hej vänner,

– Bra att regeringen äntligen har förstått

Regeringen har äntligen förstått att det är hög tid för Sverige att ansluta sig till den Europeiska åklagarkammaren, EPPO.

Under statsminister Stefan Löfvens besök i Europaparlamentet i onsdags meddelade han att regeringen har bytt fot och nu vill att Sverige går med i samarbetet kring den Europeiska åklagarkammaren. Ett svenskt deltagande är mycket angelägen och borde ha skett redan i går. Därför välkomnar jag Löfvens besked.

Det är uppenbart att vi måste stärka samarbetet mellan Europas rättsvårdande myndigheter. Därför har det varit en dålig och illa genomtänkt strategi av Sveriges regering att stå utanför samarbetet, tillsammans med bakåtsträvande länder som Ungern och Polen. Det har fram till nyligen varit en lång och ensam kamp, där vi liberaler har varit de enda som förespråkat en svensk anslutning. Det är glädjande att övriga partier nu, sent om sider, inser värdet av deltagandet.

Sverige måste vara öppet för gränsöverskridande samarbeten, istället för att naivt tro att vi ska lösa alla problem på egen hand. För om vi ser Sverige som en självklar del av EU så handlar det inte bara om pengar, utan också om förtroende.

–  En vecka med massor av besök

Under tisdagen hade jag nöjet att få träffa inte bara en utan två svenska studentgrupper som var på besök i Bryssel; en gymnasieklass från Rudbeckianska gymnasiet i Västerås och en masterklass i European Economic Law från Stockholms universitet. Sedan träffade jag svenska elever från Lycée International skolan i Paris på torsdagsmorgonen. På torsdagseftermiddagen träffade jag en grupp svenska tjänstemän och tjänstekvinnor från olika svenska myndigheter och departement som var på besök i Europaparlamentet.

Tillsammans pratade vi om stora ämnen så som rättsstatens principer, försvarandet av de medborgerliga fri-och rättigheterna, Europaparlamentsvalet och migrationsfrågor. Att få direktkontakt med EU-medborgare bjuder alltid på intressanta diskussioner och är en av de arbetsuppgifter som jag uppskattar mest.

Dessutom hade jag ett journalistteam från Sydsvenskan som följde mitt arbete i Europaparlamentet på nära håll under måndagen och tisdagen. Det ska bli riktigt roligt att läsa reportaget om någon vecka!

Vill du besöka Europaparlamentet? Här kan du läsa mer om möjligheterna!

– Tredje högst närvaro under plenarsessioner

I måndags sände TV4 Nyheterna ett inslag där de granskat de svenska Europaparlamentarikernas närvaro under plenarsessionerna denna mandatperiod. Min närvaro har gett mig en topp tre-placering, strax efter Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog.

Om ni är intresserade kan ni se inslaget här.

Nu återstår bara att önska er alla en trevlig helg!
Cecilia Wikström

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: