Arkiv

maj 13, 2016

Nyhetsbrev #27: Bättre arbetsvillkor för studenter och forskare

FB1 Capture
I veckan antog Europaparlamentet nya regler som ska ge studenter och forskare från länder utanför EU bättre levnads- och arbetsvillkor när de kommer till EU.  Jag som har lett förhandlingarna välkomnar naturligtvis detta och tycker det är glädjande att få leverera denna positiva EU-nyhet till er.

Jag är glad att EU insett värdet i att attrahera välutbildade personer att komma hit och att locka dem att stanna kvar genom att skapa ett harmoniserat europeiskt system som gäller i alla medlemsländer. Det här innebär utan tvekan att våra europeiska universitet stärker sin konkurrenskraft på den globala arenan och blir attraktivare än någonsin för ambitiösa och högutbildade människor från andra länder, som nu får avsevärt förbättrade villkor i EU.

På sikt innebär dagens uppgörelse att forskare vid europeiska universitet kommer att stärka EU:s akademiska status och bidra till ekonomisk utveckling. Välutbildade människor behövs för att bidra till att skapa jobb och ekonomiskt tillväxt i EU. Läs mer om vad den nya lagstiftningen innebär här på min hemsida.

Jag ser även fram emot att för sjätte året i rad dela ut ett stipendium vid Katedralskolan i Uppsala. Mottagaren offentliggörs i dag när jag besöker skolan för att dela ut priset. Vinnaren kommer att få följa mig och min stab i Europaparlamentet under fyra dagar och det ska bli jätteroligt!

Jag vill bidra till att fler unga människor får komma i närkontakt med EU och hoppas att de ska få en djupare förståelse och ett starkare intresse för Europasamarbetet. Därför delar jag ut det här stipendiet och ser fram emot att välkomna stipendiaten hos mig i höst.

Trevlig helg!
Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: