Arkiv

april 25, 2012

Acta-avtalet dog i dag och kommer inte att återuppstå

På dagens presskonferens dödades det sedan länge infekterade Acta-avtalet av oss liberaler. Avtalet ska bekämpa piratkopiering och varuförfalskning, men problemet är att cirka 80 procent av de förfalskade varor som Acta är tänkt att bekämpa tillverkas i Brasilien, Kina, Indien och Ryssland och de piratkopiorna kommer vi aldrig att komma åt eftersom länderna inte ingår i avtalet. Dessutom kan avtalet innebära att  Acta eventuellt fungerar på ett sådant sätt att vi inte får tillgång till generiska läkemedel. Det vore kolossalt allvarligt. Därför sätter vi ner foten och säger nej.

Vi är för ett starkt skydd av upphovsrätten, men Acta kommer inte att tjäna det syftet så länge vi inte har förankrat det hos medborgarna. Nu får vi göra om och göra rätt till nästa gång.

Acta-avtalet kan inte träda i kraft utan Europaparlamentets godkännande och de två största grupperna är splittrade. Den konservativa gruppen vill ha Acta på plats medan den socialdemokratiska gruppen säger nej. Därför är det vi liberaler som fäller avgörandet, och det känns verkligen hisnande. Vi måste få ett skydd av upphovsrätten på plats, men med bättre villkor än i dag. Vi får göra om och göra rätt.

Hör här om varför Cecilia inte vill invänta EU-domstolens dom om Acta-avtalet.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=H7GNHEwDxvI&feature=youtu.be]

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: