Speak Truth to Power – öppningssekvens

It takes courgage to raise your voice. It is that simple.

Historierna från över femtio människorättsaktivister, som riskerat sina liv för att kämpa för mänskliga rättigheter, ligger till grund för föreställningen Speak Truth to Power (Mod utan gränser) som jag satte upp i Europaparlamentet i februari 2014. Boken med samma titel är skriven av Kerry Kennedy och föreställningen tillägnades Dawit Isaak, EU:s ende samvetsfånge, som sitter i fängelse i Eritrea sedan september 2001.

Jag gjorde castingen och medverkade själv på scenen tillsammans med skådespelarna Lena Olin, Dylan Bruno och Dennis Haysbert, samt flera kollegor, bland dessa Europaparlamentets talman Martin Schulz, den liberala gruppens Guy Verhofstadt och den gröna gruppens ledare Daniel Cohn-Bendit.

I Speak Truth to Power uppmärksammas människor som vågat oändligt mycket, som till och med riskerat sina liv för att försvara mänskliga rättigheter. Deras mod och vilja att förbättra människors livssituation uppfordrar och inspirerar oss till ställningstagande och handling. Cecilia Wikström