Arkiv

oktober 10, 2013

Wikström (FP): Malala Yousafzai mycket värdig vinnare av Sacharovpriset

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) är en av de som verkat för att 16-åriga Malala Yousafzai från Pakistan i dag tilldelats Sacharovpriset, EU:s pris för tankefrihet.

– Att Malala Yousafzai tilldelats Sacharovpriset är inte bara att vara en vinst för henne, utan för de miljontals flickor över hela världen, både muslimer och icke-muslimer, som liksom hon nekas den universella rätten till utbildning enbart på grund av sitt kön, säger Wikström.

– Det krävs exceptionella egenskaper för att våga ta striden mot talibanerna, mot diskriminering och terrorism. Inspirerad av Mahatma Gandhi tar Malala Yousafzai fighten med så enkla medel som en papper och penna. Inte många människor kan göra anspråk på att ha stått upp mot talibanerna, utsatts för ett mordförsök och startat en banbrytande blogg i kampen för alla flickors rätt att gå i skolan, säger Wikström.

För mer information, kontakta oss:

Cecilia Wikström, (FP) Europaparlamentariker

www.ceciliawikstrom.eu +46 706 28 30 99

Linda Aziz, pressekreterare hos Cecilia Wikström

linda.aziz@ep.europa.eu +32 486 94 76 82

Bakgrund:

Malala Yousafzai började sin kamp för flickors rätt att gå i skolan redan som 11-åring i Swatdalen i Pakistan, genom att starta en blogg på BBC:s urduspråkiga sajt. Under pseudonymet Gul Makai skildrade hon hur hon vägrade acceptera att flickor förbjöds att gå i skolan av talibanerna och hur religiösa extremister förtrycker kvinnor med sitt fundamentalistiska kvinnohat.

Det var denna kamp för flickors rätt till utbildning som gjorde att hon i oktober i fjol sköts i huvudet av talibanerna. Mirakulöst nog överlevde hon – och har till slut lyckats få Pakistans politiker att garantera gratis och obligatorisk utbildning för alla.

Läs även Cecilia Wikströms debattartikel om varför hon nominerat just Malala Yousafzai till Ssacharovpriset

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: