EU:s fördrag garanterar alla europeiska medborgare rätten att skriva till Europaparlamentet för att påtala olika slags lagstiftningsproblem som de möter i sin vardag. Det kan exempelvis röra bristande respekt för miljöregler, motarbetande av rätten att röra sig fritt över EU:s gränser eller att ens grundläggande rättigheter på något sätt har kränkts.
Utskottet för framställningar är det enda utskottet där medborgare kan få direktkontakt med Europaparlamentets ledamöter. Utskottet fungerar som en bro mellan EU:s medborgare och EU:s institutioner och ger medborgarna möjlighet att göra sin röst hörd och att ha ett direkt utbyte med EU:s institutioner, representanter för medlemsländerna och övriga civilsamhället. Jag är väldigt stolt över att vara ordförande för det utskottet.
Det senaste EU-valet och Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet, där populister och extremister skördat framgångar, visar på att vi måste bli bättre på att möta gränsöverskridande problem och att verkligen lyssna till människors önskemål och ta del av deras erfarenheter. Demokrati handlar i mångt och mycket om processer och engagemang, och som beslutsfattare bör vi alltid sträva efter att vara så inkluderande som möjligt. Vi måste arbeta tillsammans för att skapa ett ännu mer inkluderande EU, där varje enskild medborgare känner att de har betydelse och där det europeiska mervärdet blir tydligt för oss alla.
Bara genom att lyssna på och inkludera medborgarna kan vi försäkra oss om att morgondagens lagstiftning blir ännu bättre.
Vi måste också göra de rättigheter och alla möjligheter som EU:s lagstiftning syftar till att skapa till en konkret verklighet för alla. Utskottet för framställningar har här en viktig roll när det gäller att identifiera problem med det nationella genomförandet av EU:s lagstiftning. Det är bra att vi antar strängare miljölagstiftning, men vi måste samtidigt se till att medlemsstaterna faktiskt genomför och implementerar dessa lagar. Utskottet är en av kanalerna för medborgarna att skapa synlighet för oegentligheter och att arbeta för en förändring.
Arbetet i utskottet för framställningar är givande, eftersom vi har direktkontakt med medborgarna och med det civila samhället. Detta är en ständig påminnelse om resultaten av den lagstiftning vi arbetar med - och för vem vi skriver lagarna. Det är både intressant och utmanande att möta de medborgare som kommer till utskottet för att berätta om sina problem. Det är tyvärr inte alltid som vi kan lösa problemen, men det är alltid viktigt att vi tar upp frågan och gör vårt bästa för att hitta en väg framåt. Det allra viktigaste är att lyssna till medborgarna och att visa att vi tar deras problem på allvar.
Det har faktiskt hänt att en enda människa genom sin kontakt med mitt utskott kunnat påverka EU:s lagstiftning.