Många utvecklingsländer, särskilt i Afrika, har en stor rikedom av naturresurser som skulle kunna bidra till en positiv utveckling, om inte intäkterna från utvinningen försvann i korruption. För att ge medborgare i länder utanför Europa verktyg att bekämpa denna korruption har EU infört stränga regler för att tvinga olje-, skogs- och gruvföretag att redovisa alla betalningar de gör till regeringar i länder utanför EU.
Det är en tragisk paradox att flera av de länder som är rikast på naturresurser runt om i världen samtidigt tillhör världens allra fattigaste länder. Årligen exporterar Afrikas länder stora mängder olja, gas och mineraler till EU. Om intäkterna från utvinningen av dessa råvaror kunde komma befolkningen i dessa länder till del, istället för att försvinna till korrupta ledare och byråkrater, så skulle det kraftigt kunna bidra till att minska fattigdom och orättvisor i världen.
Under förra mandatperioden hade jag en nyckelroll i Europaparlamentets förhandlingar kring transparens. Jag har länge arbetat för att reglerna bli så omfattande som möjligt. I det arbetet jobbade jag nära svenska och internationella biståndsorganisationer, ideella rörelser och människorättsaktivister. Tack vare mitt och andras arbete i det rättsliga utskottet förbättrade Europaparlamentet EU-kommissionens ursprungliga förslag på ett flertal punkter och lyckades under förhandlingarna att försvara dessa mot ett ministerråd där många medlemsländer under tryck från råvaruindustrin ville urvattna reglerna.
Exempelvis såg vi till att företag inte bara måste rapportera om betalningar till regeringar och myndigheter på landnivå, de måste nu även knyta dessa betalningar till varje enskilt projekt man har i ett land, så att det går att följa betalningar till lokala myndigheter och därigenom minska möjligheterna att gömma undan information. Europaparlamentet såg även till att gränsen för att de betalningar som ska inkluderas i redovisningen sattes till betalningar som överstiger 100 000 euro, istället för 1 miljon euro som Ministerrådet förespråkade.
Den här reformen för att öka transparensen i råvaruindustrin har välkomnats som en av de mest betydelsefulla på länge av internationella biståndsorganisationer. Förhoppningsvis kommer vårt arbete att bidra till att minska korruptionen och öka tillväxten i resursrika, men ofta fattiga, länder utanför Europa.