Rätten att yttra oss, att skriva och publicera i full frihet och att välja hur vi själva ska leva våra liv hör till våra grundläggande rättigheter som EU-medborgare. Vi ska alla kunna uppleva trygghet med en mångfald av media, fria från censur, ett fritt och oberoende rättsväsende och med en statsapparat som finns till för medborgarnas skull. I dag är vi många som får dra nytta av de förmåner som EU-medborgarskapet tillför, något som tidigare generationer har kämpat för. Men tyvärr har den senaste tidens utveckling i ett visst antal medlemsländer lett till att detta inte längre är lika självklart.
I Polen och Ungern är utvecklingen särskilt oroande. Länderna har under de senaste åren förändrats kraftigt i auktoritär riktning. Under flera år har Polen och Ungern utfört systematiska kränkningar av frihet, demokrati, rättsstatens principer och medborgerliga rättigheter. Strängare abortförbud, antisemitiska uttalanden, inskränkningar av mötesfrihet och pressfrihet, kringskärning av public service oberoende och överträdelser av domstolens oberoende är bara några exempel på den oroande utvecklingen.
Till följd av detta har EU-kommissionen i december 2017 valt att aktivera Lissabonfördragets artikel 7 mot Polen, vilket innebär att Polen i förlängningen kan förlora sin rösträtt. Jag stöttar EU-kommissionens beslut till fullo och har i flera år uppmanat EU-kommissionen till att göra detsamma mot Ungern.
För att i framtiden undvika att situationen går så långt som den nu har gjort i Polen och Ungern bör EU införa en rättighetsmekanism som systematiskt ska övervaka att alla länder följer de förpliktelser de har förbundit sig att följa när de blev medlemmar i EU. Detta för att tidigt åtgärda eventuella problem med bristande respekt för europeiska medborgares grundläggande rättigheter. Inom ramen för en sådan mekanism bör EU-kommissionen offentliggöra årliga rapporter om hur medlemsländerna respekterar unionens grundläggande värden.
Det bör vara möjligt att införa sanktioner som frysning av utbetalningar av EU-medel och att dra ett land inför EU-domstolen om det bryter mot artikel 2 om grundläggande värderingar i fördraget.
Den frihet och demokrati som i de flesta medlemsländer är självklara råder tyvärr inte över allt i unionen. Vi kan inte längre stå vid sidolinjen och se på när medborgares rättigheter kränks av auktoritära regimer. Det är dags att vi påminner oss själva om de värderingar som ligger till grund för vårt öppna, fria och demokratiska samhälle. Genom att bedriva ansvarstagande politik kan vi anta framtidens utmaningar och skapa ett bättre samhälle för alla. Ensam är inte stark, utan bara ensam. Därför jobbar jag för ett säkrare, öppnare och mer demokratiskt Europa där vi kan bemöta framtidens utmaningar tillsammans.