I maj 2016 antog Europaparlamentet, under min ledning, nya regler som ger studenter och forskare från länder utanför EU bättre levnads- och arbetsvillkor när de kommer till EU.
Jag ledde den långa processen med de många trepartsförhandlingarna mellan Europaparlamentet, Ministerrådet och EU-kommissionen och är glad att direktivet antogs. Det innebär att medlemsländerna insett värdet i att attrahera välutbildade personer att komma till EU och att förhoppningsvis också förmå dem att stanna kvar efter avslutad utbildning eller forskningsuppdrag.
Direktivet syftar till att skapa ett harmoniserat europeiskt system som gäller i alla medlemsländer.
Detta innebär utan tvekan att våra europeiska universitet stärker sin konkurrenskraft på den globala arenan och blir attraktivare än någonsin för ambitiösa och högutbildade människor från andra länder att söka sig till.
Nu har både studenter och forskare och deras familjemedlemmar avsevärt förbättrade villkor i under sin vistelse i EU.
På sikt innebär den nya lagen att forskare vid europeiska universitet kommer att stärka EU:s akademiska status och bidra till unionens ekonomiska utveckling. Välutbildade människor behövs för att skapa jobb, företagande, innovationer och ekonomiskt tillväxt.
Målet måste vara att göra EU till ett världscenter för studier och forskning. Förebilden är förstås USA, som år efter år vinner fler Nobelpris än något annat land, och vars universitet är i särklass högst rankade i världen.
Genom att göra EU attraktivt för duktiga, ambitiösa och högutbildade människor kommer vi inte bara att vinna fler Nobelpris, vi kommer också att kunna stärka vår välfärd. I vissa yrken är det redan idag svårt för företag att hitta kompetent arbetskraft. Med den stora demografiska utmaningen som EU står inför, där vi blir allt färre människor i arbetsför ålder i förhållande till det växande antalet gamla, så kommer det att vara omöjligt att bibehålla dagens välfärdsnivåer om utvecklingen inte vänds.
Bättre arbetstillstånd och levnadsvillkor för de studenter och forskare från länder utanför EU som vill komma hit, eller redan är här, bidrar till att stärka EU:s internationella konkurrenskraft i den globala akademiska världen.
– Studenter och forskare får ökad tillgång till arbetsmarknaden och får rätt att arbeta minst 15 timmar per vecka vid sidan av sina studier eller forskning.
– Studenter och forskare får röra sig mellan medlemsländerna under tiden de bor här utan att behöva visum när de reser till ett annat EU-land.
– Studenter och forskare får tillstånd att stanna i medlemslandet i minst nio månader efter avslutade studier för att starta ett företag eller skaffa sig ett jobb.
– Forskares familjemedlemmar får nu möjlighet att flytta med och arbeta i det aktuella medlemslandet.
- Villkoren för inresa och uppehållstillstånd för utländska praktikanter (avlönade och oavlönade), volontärer och au pairer förenklas också avsevärt.