Patenträtten finns till för att skydda individer och företag som har gjort stora investeringar för att forska eller uppfinna nya produkter. När man ansöker om att få ett patent prövar en myndighet ansökan och slår fast att det verkligen är en ny uppfinning som inte gjorts tidigare.
Det som skyddas av ett patent är den tekniska funktionen av en uppfinning och skyddet är tidsbegränsat. Skyddstiden för patent i Europa är normalt 20 år. Varje år betalar den som har ett patent dock en avgift för att få behålla sitt patent, och med åren stiger avgiften. Det innebär att många avsäger sig rätten till sina patent innan 20-årsgränsen. Detta gäller särskilt i sektorer där den tekniska utvecklingen går snabbt framåt och där ett patent som skyddar en 5 till 10 år gammal uppfinning inte anses ha något kommersiellt värde längre.
Den grundläggande tanken är att den som uppfunnit något nytt får en ensamrätt att utnyttja sin uppfinning kommersiellt under ett antal år, så att uppfinnaren genom detta kan få tillbaka en del av den investering i form av pengar, forskningsinsatser och tid som ligger bakom den produkt som omfattas av patentet. Samtidigt tjänar samhället naturligtvis på att uppfinningen blir tillgänglig för alla, så att den kan vidareutvecklas och spridas till en lägre kostnad.
Patentsystemet är tänkt att skapa en balans där forskning och innovation uppmuntras men där den nya upptäckten så snart som möjligt kommer så många människor som möjligt till del.
Den som har gjort en uppfinning vill naturligtvis ha ett skydd för den i ett så stort geografiskt område som möjligt. Ett svenskt företag som har tagit fram en ny medicin efter åratals avancerad forskning och miljontals satsade kronor vill naturligtvis att skyddet för medicinen inte bara ska gälla i Sverige, utan överallt där den används.
Under de senaste 40 åren har man diskuterat möjligheten att söka ett gemensamt patent som gäller i hela EU. 1977 skapades det europeiska patentkontoret (EPO) vilket innebar att man kom halvvägs, i så mån att det därmed blev möjligt att få ett samlat beslut om patent istället för att behöva söka separata patent i varje medlemsland. Trots detta har man tvingats att översätta patentet till alla olika språk och få det godkänt i alla länder separat. Vid en eventuell tvist om patentet har man behövt driva parallella rättsprocesser i nationella domstolar i alla olika länder, och det har inte funnits någon garanti för att dessa processer skulle sluta på samma sätt i de olika ländernas domstolar, trots att regelverket varit gemensamt.
Detta krångliga system innebar att bara kostnaden för att ansöka om ett patent giltigt i hälften av EU:s medlemsländer kostade mer än 10 gånger mer än ett amerikanskt patent! Nationell prestige kring vilka språk patentet skulle översättas till och andra tekniska frågor blockerade under decennier möjligheten att nå en lösning.
Under förra mandatperioden var jag den liberala gruppens ansvariga för patentfrågor. I den egenskapen hade jag en nyckelroll i den förhandlingsdelegation som på Europaparlamentets vägnar beredde vägen för att parlamentet och 25 av 27 medlemsländer under hösten 2012 äntligen kunde enas om att skapa ett gemensamt EU-patent.
Väl är på plats kommer det att innebära att ansökan som lämnas in till Europeiska Patentkontoret kommer att få en automatisk enhetlig verkan i alla de 25 länder som deltar i det fördjupade samarbetet kring patentfrågor. (Spanien och Italien har valt att stå utanför)
Det kommer också att skapas en ny gemensam patentdomstol som ska lösa tvister kring de nya EU-patenten i en sammanhållen rättsprocess. Sammantaget kommer detta att drastiskt minska kostnaden för att ansöka om patent och göra det enklare att försvara sina patent mot intrång. Det blir även förbättringar för den som anser att någon fått ett patent på felaktiga grunder eftersom det nu blir möjligt att få ett ”felaktigt” patent ogiltigförklarat i en sammanhållen rättsprocess, istället för att behöva processa i alla länder.
EU-patentet är ett lysande exempel på hur gemensamma europeiska lösningar skapar ett tydligt mervärde för både medborgare och företag. EU-patentet kommer att vara ett ovärderligt verktyg för att stärka forskning, innovation, entreprenörskap och tillväxt i vår högteknologiska och starkt konkurrensutsatta globaliserade samtid.