De senaste åren har kvinnors utsatthet för sexuella övergrepp och trakasserier stigit till ytan och #metoo kampanjen blev för många en ögonöppnare.
Bara inom EU har uppemot 102 miljoner kvinnor utsatts för sexuella trakasserier, enligt en undersökning som EU:s byrå för grundläggande rättigheter presenterade 2014. I den uppger var tredje tillfrågade kvinna i EU att hon har utsatts för fysiskt, sexuellt eller psykisk våld och drygt varannan kvinna uppgav att hon har blivit sexuellt trakasserad någon gång.
De är tydligt att de sexuella trakasserierna och övergreppen är ett omfattande globalt problem där kvinnors kroppar reduceras till objekt som män hänsynslöst anser sig ha rätten att äga. För att bryta detta oacceptabla mönster måste krafttag tas.
Att stoppa kvinnors utsatthet för våld och övergrepp är en av EU:s allra största jämställdhetsutmaningar.
Därför behöver bland annat EU och medlemsländernas regeringar stödja de organisationer som står i frontlinjen i arbetet mot sexuella övergrepp och sexuellt våld.
När nu fler kvinnor än tidigare vågar anmäla, tala ut och söka stöd, så måste de samhällsorganisationer som besitter spetskompetens inom området stöttas, så att de har tillräckliga resurser för att hjälpa de kvinnor som behöver stöd. De redan hårt begränsade kvinnoorganisationerna i EU:s medlemsländer har i dag svårt att med sina knappa ekonomiska förhållanden hålla lokalerna öppna, och då behöver inte bara medlemsländerna ta sitt ansvar i att stötta dessa, utan även EU måste bidra på olika sätt.
Jag vill också se att definitionen av alla former av våld mot kvinnor harmoniseras inom EU. I dag finns EU-direktiv implementerade på nationell nivå som fastställer att medlemsländer har skyldighet att skydda kvinnor från sexuella trakasserier i vardagslivet. Men eftersom att länderna har olika syn på vad som räknas som sexuella trakasserier har inte direktiven nått den förväntade effekten. Att medlemsländer tolkar direktiven olika blir tydligt när man konstaterar att enbart tolv av EU:s medlemsländer, däribland Sverige, har kriminaliserat sexuella trakasserier.
Genom att EU harmoniserar definitionen av alla typer av våld mot kvinnor, så kommer brotten att kunna blottläggas, förebyggas och kriminaliseras på samma sätt i hela unionen.