Möjligheten för EU:s medborgare att förflytta sig fritt över nationsgränser är en av EU:s viktigaste framgångar.
Det finns bara ett Europa - jag såg det genom flygplansfönstret. Lech Wałęsa, Polens president 1990-1995 och vinnare av Alfred Nobels fredspris
Schengensamarbetet gör det möjligt för medborgare och varor att ta sig över landsgränser utan att behöva gå igenom gränskontroller eller visa ID-handlingar. Sedan 2015 har den här rättigheten, som vi ofta har tenderat att ta för given, återigen börjat begränsas i och med att flera länder har återupprättat gränskontroller.
Över en miljon flyktingar nådde då EU:s gränser och Schengensamarbetet sattes på prov. Några medlemsländer valde att införa tillfälliga gränskontroller, inklusive Sverige. Den akuta migrationskrisen är över men allt för många gränskontroller finns fortfarande kvar, trots att de inte längre är nödvändiga.
Frågan om gränskontroller bör inte vara en nationell fråga. Det är en europeisk fråga. Den fria rörligheten är en av EU:s grundpelare och det är absolut nödvändigt att den värnas. I Europaparlamentet företräder jag den liberala gruppen i Europaparlamentets interparlamentariska grupp för granskningen av Schengensamarbetet. Vi arbetar aktivt för att förbättra säkerheten vid EU:s yttre gränser och en rad framsteg har redan gjorts.
Förhandlingar pågår om olika IT-system som gör det möjligt för länderna som ingår i Schengenområdet att utbyta information om brottslingar, saknade personer och visum. Ett tryggt, säkert och välfungerande Schengenområde hör till en av våra grundläggande rättigheter som EU-medborgare. Därför är det oerhört viktigt att vi värnar om den fria rörligheten och arbetar aktivt för att säkra EU:s yttre gränser.