Sveriges historia har präglas av en lång jämställdhetskamp där svenska kvinnor har stridit för att få samma rättigheter som män. I dag är Sverige ett av världens mest jämställda länder och det förpliktigar. Det gör att ett ansvar vilar på oss svenska politiker att på allvar föra den feministiska kampen ut i världen, för alla de kvinnor som inte åtnjuter samma fri- och rättigheter som kvinnor i Sverige gör.
Runt om i Europa och i världen saknar kvinnor många av de fri- och rättigheter som vi i Sverige tar för givna. Det märks bland annat genom att kvinnor i länder som Polen och Malta förbjuds rätten till laglig abort. Detta är inget mindre än en skam för länder som faktiskt är medlemmar av EU. För mig är det en självklarhet att kvinnans rätt att själv få välja om hon ska fullfölja eller avsluta en graviditet är en grundläggande rättighet.
Det framstår tydligt att förlegade förväntningar på hur kvinnor ska leva sina liv håller tillbaka många när de gör sina livsval, för fortfarande är det så att kvinnor tar ett oproportionerligt stort ansvar för det obetalda hemarbetet och för vård av barn och gamla föräldrar.
Hälften av alla EU:s medborgare är kvinnor. Jag vägrar att acceptera att de redan vid födseln döms till liv med sämre livsmöjligheter, lägre löner och större otrygghet än män.
Den ojämställdhet som är befäst i våra samhällen får negativa konsekvenser för både den enskilda individen, det egna landet och hela den europeiska unionen. Kvinnors underordning, ojämställda löner, hederskulturer, abortmotstånd och all den ofrihet som drabbar kvinnor måste upphöra. Som Europaparlamentariker tar jag strid för att stärka kvinnors rättigheter i Europa. I underrubrikerna kan du läsa mer om mitt arbete.