I dagens globaliserade värld där människor hela tiden rör sig mellan olika länder har vi länge betraktat internationell handel som en självklarhet. Den inre marknaden fyller i år, 2018, 25 år. På en gemensam marknad, liten eller stor, så handlar man med samma valuta. Jag menar därför att det nu är hög tid att Sverige ansluter sig till de 19 euroländer som ingår i samarbetet och inför euron så snart det går.
Den praktiska nyttan är ovärderlig, både för företag och för enskilda individer. Med en gemensam valuta blir det enklare för svenskar att resa och att göra affärer i EU, vi slipper växlingskostnader och oförutsägbara svängningar i växelkurserna.
Att ansluta sig till den gemensamma valutan handlar om mycket mer än de praktiska och ekonomiska fördelarna. Det handlar också om vilket EU vi vill se i framtiden. Jag vill se ett enat EU med ett tätare och fördjupat samarbete där vi rivit de hinder mellan EU:s länder som försvårar detta. Att samtliga länder, Sverige inräknat, inför euron är därför en förutsättning och nödvändig konsekvens.
Kostnaden för Sverige att stå utanför Eurosamarbetet är alldeles för hög, både ur ett ekonomiskt och ett politiskt perspektiv. Politiskt sett glider Sverige allt längre bort från EU:s kärna genom att ställa sig utanför Eurosamarbetet.
För att Sverige ska kunna öka sitt inflytande i Ministerrådet och EU:s andra institutioner borde vi införa euron, för det är i eurokretsen som det betydande ekonomisk-politiska arbetet inför framtiden kommer att ske. Jag menar att det borde vara Sveriges ansvar att ta ansvar och vara med om att fatta de beslut som kommer att vara avgörande för unionens framtid, inte att stå vid sidan av och låta andra fatta de beslut som kommer att påverka oss alla, men inte kunna påverka besluten.
Ekonomiskt sett får vi en mer stabil växelkurs, och goda förutsättningar för både ökad handel och investeringar.
De ekonomiska argumenten för varför Sverige ska stå utanför eurosamarbetet håller inte längre. De utmaningar euron har stått inför har efter finanskrisen lösts genom att reformer som europluspakten, finanspakten och bankunionen vars funktioner är stärka euroområdets ekonomi och att säkerställa en större stabilitet i banksystemen, till gagn både för småsparare och aktieägare.
Sverige är en liten ekonomi i världen. Vill vi stärka vårt inflytande i EU och på den internationella arenan, så är det dags att vi ansluter oss till den valuta som 340 miljoner människor använder varje dag.