Det tycks som om den värld vi lever i blir allt mindre. Människor, tjänster, kapital och varor rör sig snabbare och mer intensivt än någonsin förr över hela världen. Den tekniska utveckling som har möjliggjort detta måste välkomnas.
Globaliseringen har lyft miljontals människor i utvecklingsländer ur fattigdom. Men vi vet också att det finns människor i vårt land och i andra länder som ser globaliseringen som en fiende. Vi måste därför utforma politik på hemmaplan som gör det lättare för människor att hitta arbetstillfällen inom vår del av den globala värdekedjan – det vinner både Sverige och världen på.
Grunden för min ekonomiska politik ligger i en tro på människan och hennes förmåga att hitta effektiva metoder för att lösa problem.
De europeiska entreprenörerna är de som kommer att säkra våra pensioner, våra välfärdssystem och våra barns arbetstillfällen och framtid. EU ska se till att entreprenörer och småföretagare har möjlighet att växa och hitta nya innovationer. Det gör vi genom att riva handelshinder, som otydlig lagstiftning som ser olika ut i varje medlemsland, men också genom att öppna för mer handel med länder utanför EU.
Under den nuvarande mandatperioden har min partivän Cecilia Malmström som handelskommissionär varit drivande i att utveckla frihandeln i världen genom att driva en rad viktiga frihandelsavtal med länder som Japan, Sydkorea, Kanada, Mexico och Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela).
Målet med den ekonomiska politiken måste vara att värna om det fria företagandet och utbytet av varor och tjänster mellan länder.
I en sådan miljö tillåts entreprenörer växa, vilket leder till fler innovationer, ökad produktivitet, lägre konsumentpriser och fler arbetstillfällen.
I vår moderna tid är det inte längre bara varor, tjänster och människor som rör sig mellan länder. Med internets framväxt och människors ökade användning av mobiler och sociala medier känner inte längre informationsutbytet några gränser. Aldrig förr har information flödat så fritt mellan länder som i dag, nyheter kan nu nå människor världen över samtidigt och vi interagera med varandra trots att vi befinner oss i olika länder och i olika tidzoner. Det är globalisering i allra högsta grad!
Med detta följer både utmaningar och möjligheter. Med det stora flödet av information från alla håll blir det svårare att veta vad som är sant och vad som är så kallade ”fake news” när man surfar online, vilket ställer större krav än tidigare på att människor tänker källkritiskt. Det senaste året har skandaler nått oss om hur företag använt sig av Facebook för att påverka nationella val, där algoritmer har används för att skapa politiskt riktad reklam, och det kommer nu krävas att verktyg utvecklas för att lösa dessa problem.